Vánoční světla do bytu: Jak ušetřit a nevyhořet?

09.12.2011 | Bydlení a design

Levná světýlka se nevyplácí, protože mohou způsobit požár. Vyvarujte se nakupování blikajících ozdob na tržnících!

Blikající světýlka za okny domů a bytů v období vánočních svátků národ dělí na dvě skupiny stejně jako otázka radarové základny v Brdech. Jedni kýčovitému trendu přicházejícímu do České republiky ze západních zemí podlehli. Jiní odolávají a světýlka považují za vrchol nevkusu. V republice je dokonce několik měst, v jejichž čtvrtích se lidé předhání s vánoční výzdobou. Třeba v Krnově se domům na kopci pod vrchem Mohyla říká Las Vegas. Statisíce blikajících světýlek na domech místních však lákají davy lidí. Osvětleny jsou okna, balkony, dveře, mnohdy i střechy a dokonce také i stromky na zahradách. Někteří z nadšenců dokonce zdobí světýlky i své ploty. ČEZ si mne ruce a nejraději by nápad rozšířil po celé republice v rámci nějakého zákona.

Světýlka na stromečku

Barevná světýlka, která při větší dávce fantazie dokáží vyvolat pocit sněžení se většinou prodávají na vánoční stromky. Zavěšují se nejen na živé, ale také na umělé vánoční stromečky. Špatná elektroinstalace anebo nekvalitní provedení může způsobit tragédii v podobě požáru rodinného domu. Jsou tací, kteří si poradit nenechají a blikající zboží kupují i na tržnicích. „Koupil jsem si ty hrající světýlka na tržnici. V televizi říkali, že prý kvůli nim vyhořeli nějací lidé. Já tomu nevěřím. Vždyť u stromku sedím. Kdybych ucítil, že se něco pálí, tak je rychle odpojím. Logicky je nelze nechat zapnuté, když jdu spát,“ říká pan Jiří z Brna. Přestože toto není zrovna šťastný příklad správného spotřebitele, zná pan Jiří alespoň jedno ze základních pravidel. Barevná světýlka se vždy při odchodu z bytu anebo před spánkem vypínají. Ba dokonce by se měl kabel vyndat z elektrické zásuvky.

Kde barevná světýlka nakupovat

Vzhledem k tomu, že je dnes i mnoho kamenných obchodů zaplaveno laciným a mnohdy nekvalitním zbožím z asijských zemí, tak je výběr kvalitní blikající elektroniky opravdovým oříškem. Před Vánocemi se však dá osvětlení pořídit ve specializovaných prodejnách anebo velkých obchodech.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Vyrobte si adventní věnec a přivítejte prosinec stylově


Vánoční dekorace z darů přírody

Kvalitu poznáme podle značky a ceny

Kvalitu blikajících světýlek nám většinou určí značka. Pokud kupujeme světýlka od renomovaného výrobce, tak bychom s nimi problém mít neměli. Když si nejsme jisti, které zboží je tím pravým, tak nám jej napoví většinou cena. Ta se nepohybuje v řádech sto korun, ale cena je daleko vyšší. Dražší výrobek má většinou nižší spotřebu elektřiny a měl by být vyroben z kvalitnějšího materiálu.

Na blikající světla dávejte pozor!

Mezi nejčastější příčiny problému s blykajícími světýlky v bytech a domech patří mazlíčci. Stačí jedno špatné kousnutí Vašeho mazlíčka do kabeláže, a nejen že během vteřiny přijdete o mazlíčka, ale můžete také velice rychle přijít i o byt, jež zapříčiní případný požár.
Mezi velice časté chyby patří vedení kabeláže osvětlení po větvičkách stromků, na nichž jsou svíčky a prskavky. Právě od nich může být umělohmotný povrch kabelu narušen a následně vznikne také požár.

Dejte pozor na kabeláž

Důležité je, vždy dobře promyslet, jak bude vedena kabeláž, aby nemohlo při otevření okna dojít k jejímu přeskřípnutí a následně úrazu od elektřiny. Každý, kdo si koupí blikající světýlka by měl dbát na to, aby odpovídala normám a požadavkům dnešní doby. Vždy si od vánoční ozdoby vyžádejte paragon a návod v českém jazyce. Ten si pečlivě přečtěte. Předejdete pak případně dalším chybám.

Co dělat když se stane nehoda

Ve chvíli, kdy dojde k poškození kabelů, a světýlka přestanou svítit, je nutné vytáhnout celé zařízení ze zásuvky. Vždy jej vytahujte pravou rukou. V tragickou chvíli, kdy Váš mazlíček omylem překousne Vámi špatně ukrytý kabel, je nutné v prvé řadě vypnout pojistky. Elektřina může totiž i vás vážně popálit, anebo dokonce zabít. Následně vyndejte kabel ze zásuvky a pojistky opět nahoďte. Ve chvíli, kdy vám začne hořet stromek, a je jedno zda od svíčky anebo elektrického osvětlení, je nutné začít vše hasit. K hašení je vhodný práškový hasicí přístroj.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat