Jarní dny vybízejí k návštěvě myčky. Zkuste to ale bez ní

11.04.2021 | Bydlení a design

Vypadá to, že zima je snad definitivně za námi. Stav našich aut ale zimní stopy ještě nesmazal. Podepsaly se na něm bláto, posypová sůl a mráz. Nastává proto vhodná chvíle pro jejich pořádné vydrhnutí. Mnoho z nás se tak po cestě do města zastaví v myčce, která našim vozům ale ne vždy prospívá.

Myčka

Pokud nemáte zahradu, která vám dává možnost vyčistit si auto doma a zadarmo, ani nechcete utrácet za dražší ruční čištění vozu, myčce se asi nevyhnete. V nabídce je však několik mycích programů. Ke kvalitnímu umytí úplně postačí ten základní. Měl by ale vždy obsahovat i voskování vozu. Vosk ochrání lak auta před poškozením nečistotami a vodou. Alespoň jednou ročně si připlaťte a zvolte obsáhlejší program, který nabízí, kromě mytí karoserie, také mytí kol a podvozku.  

Alespoň dvakrát do roka

Minimálně dvakrát do roka by měl své auto pořádně vydrbat každý. Auto je totiž pokryto filmem z mastnoty, prachu, bláta a posypové soli, který výrazně zkracuje životnost karoserie i jednotlivých dílů. Zejména prahy, blatníky a lemy jsou často první na seznamu počínající koroze. Na vině je nedostatečná údržba vozu.

Výhody ručního mytí

Jistě jste se již setkali s myčkami, jejichž reklamy hrdě nabízí ruční mytí vozidel za „příjemné“ ceny. A jistě vás ta „příjemná“ cena nejednou odradila. Jenže když to jednou zkusíte, pochopíte, proč se to vyplatí.

V první řadě je ruční mytí nesrovnatelně pečlivější než mytí v myčce. Při ručním mytí vozu totiž vyčistí i místa, do kterých se kartáče v automatické myčce ani zdaleka nedostanou.

Druhou výhodou je šetrnost vůči laku. Hlavním problémem automatických mycích boxů jsou právě kartáče, které často způsobují mikroskopická rozrušení laku na karoserii. Výsledkem jsou škrábance, odřeniny nebo matný lak.

V neposlední řadě je velký rozdíl i ve výsledku. Možná máte dojem, že po spršce v automatické myčce máte auto jako ze škatulky, ale když vedle něj postavíte vůz, který prošel ručním mytím, poznáte to okamžitě.

Domácí mytí

Kdo má zahradu nebo jinou možnost, kde umýt své auto vlastníma rukama, ten toho nejspíš využívá. Ze všech zmíněných možností je ale tato varianta nejspíš vůbec nejhorší. Pokud používáte vysokotlaký čistič, vaše auto netrpí tolik, jako v případě těch, které majitelé omývají hadrem namáčeným v kbelíku s vodou. Písek a drobné nečistoty, které se v hadru usadí, nemáte šanci ve kbelíku dostatečně vymáchat. Opakovaným otíráním karoserie odíráte lak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat