Psi s krátkým čenichem potřebuje operaci, přestaňte je chovat, vyzývají veterináři

Chov a množení psů s krátkým čumákem, jako jsou plemena mops, bostonský teriér, shi-tzu, anglický buldok či francouzský buldoček a další, je možné považovat za týrání. Tato plemena se totiž rodí s abnormálně tvořenými dýchacími cestami, které psům brání ve volném dýchání. Tito se celý život přidušují a pětina všech narozených psů tak vážně, že jejich stav vyžaduje operaci. Nejlepším řešením pro brachycefalický syndrom není operace, ale přestat chovat znetvořená plemena vzniklá zvrhlým šlechtěním.

Lidé původní plemeno psa šlechtili do nejrůznějších podob podle svých estetických potřeb a kulturních nálad minulých staletí. Bylo to v dobách, kdy bylo zvíře jen živým strojem a lidé ho nevnímali jako cítící bytost. Vznikla tak řada bizarních plemen, jejichž šlechtění však vedlo k poškození některých orgánů takovým způsobem, že se zvíře od narození doslova trápí. Týká se to právě především psů s krátkým a vpáčeným čenichem.

Trápení zvířat?

Pětina všech novorozených štěňat se rodí s brachycefalickým syndromem a potřebuje operaci, která jim dýchací cesty uvolní.

Podle britské Královské veterinární společnosti jsou ale chovatelé těchto plemen ve své většině ignoranty, kteří si ani neuvědomují, že jejich zvíře trpí. Jen devět procent chovatelů plemen francouzský buldoček a anglický buldok přijde k veterináři s tím, že chtějí psovi s problematickým dýcháním pomoci. Výzkum u chovatelů těchto plemen ale prokázal, že korekci vyžaduje minimálně dvacet procent psů.

Zdraví versus vkus

„S tím, jak obliba těchto plemen roste, zažíváme ve Spojeném království krizi brachycefalického syndromu, je tedy nezbytné, aby chovatelé pochopili, jak nebezpečný tento syndrom pro jejich pejska je. Emoce tady můžou převyšovat zdravý rozum, chovatelé prostě nechtějí ze své sobecké obliby tohoto plemene připustit, že jejich pes vážně trpí,“ uvedla doktorka Rowena Packer z Královské vysoké školy veterinární.

Podle ní by měl každý chovatel psa zvážit, jaké plemeno si pořizuje a zda jeho vizuální podoba uspokojující vkus člověka není pro zvíře škodlivá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat