Už jste si pořídili krmítko. Máte nejvyšší čas

07.12.2019 | Bydlení a design

Pozorování ptáčků je opravdová zábava. Někteří se naparují, jiní legračně poskakují a někdy dojde i na menší strkanici. Navíc jsou ptáci užitečnými společníky. Pomáhají nám zbavit se nepříjemných škůdců. V posledních letech jich však zvláště ve městech ubývá. Přitom vrátit přírodu zpět k lidem není až tak složité. Pomocníkem se mohou stát ptačí krmítka. Ta mohou být také krásným vánočním dárkem. A to nejen pro děti.

Pořízení krmítka není žádná věda, zakoupit ho můžete téměř kdekoli anebo ho spolu s dětmi vyrobíte doma. Máme pro vás 3 tipy, které byste měli vědět o krmítkách pro ptáky a zároveň co do nich v žádném případě nepatří.

S krmením ptáků začněte co nejdříve

Stěhovaví ptáci už jsou pryč a ti, co u nás přezimují, si musejí na nové krmítko chvíli zvykat. Za mrazů a v době, kdy je hodně sněhu, je dobré dávky krmení navyšovat. Při krmení ptáků je důležitá pravidelnost.

Vybírejte krmítko se stříškou a ohrádkou

Stříška krmítka by měla být dostatečně velká a široká, aby zabránila dešti i sněhu jídlo pro ptáky rozmočit. Zvýšené okraje, tzv. ohrádka, zase slouží k tomu, aby semínka a ostatní ptačí dobroty z krmítka nevypadávaly.

Správné umístění

Při hledání správného místa, kam krmítko upevnit, mějte na paměti dvě věci – krmítku bude lépe v závětří a nesmí k němu mít přístup kočky.

A co do krmítek v žádném případě nedávejte?

Chléb

Na březích rybníků je k vidění spousta jedinců, kteří házejí kusy chleba kachnám a labutím. Bohužel! Pravda je taková, že toto gesto ptáky vlastně zabíjí. Podle ornitologů má pečivo nulovou výživovou hodnotu. Když se jím ptáček „nacpe“, nemá už místo na potraviny, které skutečně potřebuje. Kvůli nedostatku výživy se opeřencům špatně vyvíjejí kosti i křídla, nemohou pak létat a stávají se snadnou kořistí pro predátory.

Cukrový sirup

Mnozí ho přidávají do polev i omáček, zákusků a nápojů, do krmítka však rozhodně nepatří. Cukr na slunci kvasí, což znamená jediné – může malé zpěváčky v minutě „opít“, což jim hodně komplikuje leteckou dopravu. Navíc kvasné tekutiny způsobují selhání orgánů, které vede k úhynu.

Čokoláda

Je jasné, že tohle by vás nejspíš ani nenapadlo, ale stačí nechat čokoládu bez dozoru. Tahle sladkost je pro ptáky doslova jedovatá a větší konzumace má fatální následky. Pozor na uskladněné cukroví na balkóně či terase. Vynalézavost volně žijících ptáků nezná mezí, a když je hlad, žádná překážka není dost velká.

Rýže

Stejně jako v případě pečiva, nevařená rýže postrádá výživu, kterou ptáci k životu nutně potřebují. Chybí jim pak vitaminy i minerály a není těžké uhodnout, jak tohle může dopadnout.

Sůl

Přidávat trochu soli do misky s vodou se jeví jako fajn řešení, aby tekutina při nízkých teplotách nezmrzla. Jenže všeho moc škodí. Drobné tělo ptáků se může snadno předávkovat, což samozřejmě nevěstí nic dobrého. Ani mléko není správná volba, protože ptákům laktóza zaviní vážné žaludeční problémy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat