Zima klepe na dveře. Udržte si v bytě teplo, poradíme jak

V zimním období trávíme většinu času doma, kde chceme být v teple a cítit se příjemně. Mnohdy se ale necítíme komfortně, ačkoli účty za topení naznačují, že bychom se měli zalknout vedrem. Proč tomu tak je? Někdy stačí dodržet několik pravidel, abyste si v bytě udrželi teplo, i když radiátory zrovna nejedou na plné obrátky.

Regulujte

Ve snaze mít doma co nejtepleji často špatně nastavujeme své radiátory. Je třeba myslet na to, že v místnostech, kterými často jen procházíme, například chodby či předsíň, není potřeba udržovat stejnou teplotu, jako v ostatních částech domu. Máte-li rádi teplo, nastavte si požadovanou teplotu do míst, kde se nejvíce vyskytujete, tedy do obýváku a kuchyně. Teplota v ložnici by neměla přesahovat 18 °C, na chodbách stačí i méně. Naopak přitopit si můžete v koupelně.

Utěsněte

Máte-li dojem, že kolem oken a dveří táhne, je třeba změnit situaci. Často postačí výměna těsnění za nové, případně vyšší práh dveří, aby teplo zůstalo tam, kde je. Svoji roli hrají také okenní rolety a závěsy. I ty nás umí chránit před vtíravým chladem, a to zejména v noci, kdy teploty padají hluboko pod bod mrazu. Než půjdete spát, zatáhněte závěsy na oknech, abyste udrželi v místnostech teplo.

Naučte se větrat

Ačkoli mnozí výrobci oken apelují na své zákazníky, aby svá okna nastavovali v zimě do polohy mikroventilace, není to zrovna nejlepší nápad. Neustálé proudění chladného vzduchu ochlazuje i stěny našeho bytu, které se potom mnohem pomaleji prohřívají. Větrat bychom měli krátce, ale intenzivně. Alespoň třikrát denně otevřete všechna okna dokořán, tím způsobíme průvan, který napomůže rychlé výměně vzduchu v bytě, ale stěny nestihnou vychladnout.

Důležité jsou i doplňky

Věděli jste, že pocit tepla lze navodit i opticky? Vybavte svůj byt doplňky v teplých barvách, rozmístěte po bytě svíčky a vonné směsi, okna vybavte závěsy. Skleněné dekorace a doplňky ve studených odstínech na čas schovejte a uvidíte, že vám v bytě hned bude příjemněji. Důležité je také udržovat teplo od nohou. Je tedy vhodné pořídit si do bytu pár měkkých a hřejivých běhounů, které rozmístíte tam, kde se nejčastěji zdržujete, například ke kuchyňské lince, pod jídelní stůl nebo před sedací soupravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat