Lidské jídlo nepatří do ptačích krmítek

Pokrmy typického jídelníčku Západu bohaté na jednoduché zpracované sacharidy a nasycené tuky poškozují střevní mikroflóru lidí. A rovněž ptáků. Protože lidé navzdory osvětě často dávají do krmítek lidské potraviny a městští ptáci se dostávají ke zbytkům u popelnic. Jenže podle vědců z Belgie a Francie je tím odsuzujeme na smrt, protože jim devastujeme střevní mikroflóru. Ta se změní tak, že pták není schopen posléze účelně trávit přirozenou stravu, kterou sbírá ve volné přírodě. Má horší zdravotní kondici, plodí méně mláďat, nebo dokonce hyne na podvýživu.

Do krmítek nepatří nic, co bylo jakkoli opracováno či upraveno. Lidé by proto měli do krmítek dávat jen semena rostlin včetně ořechů a hmyz (čerstvý či sušený). Jenže ptáci se dnes dostanou k lidské potravě i jinak než jen na krmítku.

Vědci z Belgie a Francie sledovali populaci ve městech žijících vrabců, kteří se často dostanou ke zbytkům lidské potravy. Srovnali jejich střevní mikroflóru s mikroflórou populací žijících ve volné přírodě, které se nedostanou doslova ani k rohlíku. Mikrobiom městských ptáků byl jiný. A zhoršoval schopnost trávit přirozenou potravu.

V další části v řízeném experimentu ptáky držené v zajetí krmili nejprve lidskou stravou, pak stravou přirozenou. Poté, co se u opeřenců změnila vlivem lidské stravy střevní mikroflóra, nedokázali už účelně trávit přirozenou stravu sestávající ze semen a larev.

„Různorodost a kondice střevní mikroflóry je zásadní pro kondici všech druhů živočichů včetně ptáků,“ tvrdí doktor Aimeric Teyssier z Ghentské univerzity.

Co do krmítka, to do zobáčku

Ptáčci nejsou příliš vybíraví, avšak ne všechno se do jejich krmítek hodí. Rozhodně nepohrdnou pestrou směsí semen. Slunečnice, proso, mák, lněné semínko jsou ideální potravou pro všechny druhy. Skvělou energetickou bombou jsou také drcená jádra ořechů a již zmíněná slunečnice.

Ten má rád to a ten zas tohle

Věděli jste, že si výběrem potravy, kterou do krmítka nasypete, vybíráte také samotné návštěvníky? Každý jednotlivý druh upřednostňuje trochu jiný druh zobu, a tak se můžete přesvědčit, že na tučné dobroty, jako je slunečnice nebo lůj nalákáte především sýkorky a strakapoudy, kdežto suchými semeny obilovin a prosem zase nepohrdnou pěnkavy, vrabci či kosi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat