Starostlivá péče o pokojové rostliny

Rostliny zkrášlují naše domovy, čistí a zvlhčují vzduch a mají prokazatelně pozitivní účinek na psychiku člověka. Aby nám ale květiny dělaly radost, je třeba jim věnovat správnou péči. Správné pěstování rostlinek není jen o dostatečné zálivce. Za jejich krásou a bohatým růstem je mnohem více faktorů.

Správné umístění

Pokud plánujete pěstovat rostliny v bytě, nejdříve byste se měli zaměřit na prostor, do kterého je hodláte umístit. Teprve potom vybírejte květiny. Většina pokojových rostlin si vystačí se světlým místem, prostým přímých slunečních paprsků. Jenže když se rozhlédnete po bytě, takových míst v něm není mnoho. Mnoho koutů bývá příliš stinných a u oken, kde často květiny míváme, hrozí popálení sluncem nebo příliš velké teplo od radiátorů. Proto najděte takový prostor, který pro květiny bude vyhovující.

Nový pokojíček

Každá rostlina potřebuje čas od času přesadit, ať už do většího květináče nebo do čerstvé zeminy, ze které může přijímat živiny. Pokojovým rostlinám stačí výměna květináče zhruba jednou za dva roky. Velké rostliny vydrží ve své nádobě i pět let. Existují však takové, které potřebují výměnu substrátu i nádoby častěji, proto se informujte u prodejce, jak často to konkrétní druh vyžaduje.

Nakrmte je

Substráty obsahují často startovací dávku hnojiva. Tu ale rostlina brzy vyčerpá a dále nemá živiny z čeho přijímat. Pravidelné hnojení je tedy pro správný růst nezbytné. Nezapomeňte, že hnojení se vždy provádí do vlhké zeminy, abyste rostlině nepopálili kořeny. Hnojivo také nikdy neaplikujte na zelené části rostlin a květy.

I rostliny potřebují sprchu

Aby mohly květiny dýchat a tím čistit okolní vzduch od škodlivin, které se v něm nacházejí, je potřeba udržovat jejich listy v čisté. Alespoň jednou týdně je postavte do vany, a osprchujte se. Jednak tím odstraníte prach, který na nic ulpěl, a také je rovnou zalijete.

Pozor na zálivku

Některé květiny vyžadují častější zálivku než jiné, ale nikdy bychom neměli květiny přelít. Před zalitím vždy kontrolujte vlhkost substrátu tím, že do něj píchnete prstem. Nebojte se však zabořit prst hlouběji do hlíny. I když je na povrchu proschlá, několik centimetrů hlouběji může být stále vlhká tak akorát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat