Zdravé sezení aneb Jak vybrat vhodnou židli pro dítě

20.05.2010 | Bydlení a design

Výběr dětské židle není jen pořizováním dalšího kusu nábytku. Špatným sezením si může váš potomek vypěstovat nezdravé návyky nebo úplně zkazit držení těla. Nevhodný nebo nekvalitní sedací nábytek může být také příčinou toho, proč vaše ratolest „neposedí“.

Vybírejte židli s ohledem na věk

V první řadě je samozřejmě nutné myslet na věk dítěte. Ono sice do nábytku stejně jako do šatů doroste, ale není to ideální. Se židlí je to podobné jako s botami, taky byste mu neobuli o dvě čísla větší. A podobně nemusí být ideální nábytek, který je koncipovaný jako „rostoucí s dítětem“. Například pokud se jedná o dětskou postel, nemusí to být špatná varianta, pokud zároveň se zvětšováním spací plochy vyměníte matraci. Na vytvarované židli se ale menší dítě opírá jinde než to větší, sedá si do menší hloubky a podobně. Pokud tedy trváte na tom, že židle musí vydržet roky, sáhněte po jednoduché, co nejméně ergonomicky tvarované. Pokud budete chtít vytvořit opěrné body nebo prostě zvětšit pohodlí dítěte při sezení, můžete židli doplnit polstrováním podobným tomu, jaké znáte z dětských autosedaček.

Dítě se do ní musí posadit

Naopak, pokud chceme a můžeme dětské židle obměňovat častěji, ergonomicky tvarovaný nábytek je dobrou volbou. Při výběru nechte dítě, ať si sezení samo ozkouší a sledujte jeho držení těla. To by mělo být ideálně v pravých úhlech – tedy vzpřímená záda, stehna vůči zádům v pravém úhlu a vodorovně k podlaze, v koleni opět pravý úhel. Paže by měly volně splývat dolů, bez zvedání či hrbení ramen a při psaní by měl loket svírat volný pravý úhel. Nezapomeňte na výšku opěradla – ta by měla dosahovat oblasti dolního úhlu lopatek.

Pokud se vám jedná o zdravé sezení vašich dětí, kterého nedocílíte jen kvalitní židlí, je potřeba i trochu výchovy a správného příkladu (a v neposlední řadě také správného osvětlení – i to může děti nutit, aby se na židli různě krčily). Určitě se vyplatí hledat výrobky s certifikátem. Ozkoušené ve speciálních laboratořích nebo vyrobené ve spolupráci s ortopedy.

Rozhodně vyzkoušejte polohování

Nezapomeňte ani na jednoduché ovládání sedacího nábytku. Pokud vám půjde ztuha nastavit výška nebo polohování, pak nemůžete očekávat, že užívání židle bude pohodlné pro vašeho potomka. S tím souvisí také bezpečné užívání výrobku. Když si židli dobře prohlédnete, sami můžete odhalit například mezery, do kterých si dítě může skřípnout prsty a podobně. I zde navíc pomůže při výběru osvědčení o kvalitě výrobku, mnohé napoví také prodloužená záruční lhůta. Čím více let nad zákonem garantované dva roky, tím lépe.

Rozhodně nešetřete

Co se cen dětských židlí týká, smiřte se s tím, že kvalitní výrobek za méně než tisíc korun, seženete jen stěží. Při zodpovědném výběru budete muset vydat spíše kolem tří, pěti a více tisíc. Dobrou zprávou ale je jednak to, že dobrou židli nebude, poté, co děti odrostou, takový problém prodat a především pak, že jistota, že přispíváte ke zdravému růstu svých dětí. I když to vaše ratolesti asi bezprostředně neocení, už jen když uvážíte, kolik času prosedí, je dobrá židle lepší investicí než nová počítačová hra nebo supermoderní telefon.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat