Netradiční pochoutky z grilu: Ochutnejte meloun, sýr či avokádo

Grilovat se dá téměř všechno, ale napadlo by vás hodit na gril třeba takový meloun? Nechte se inspirovat dalšími netradičními nápady!

Většina z nás griluje maso, sem tam nějakou tu zeleninu. Ale připravit na dřevěném uhlí se dá celá řada dalších, někdy i velmi zajímavých pochoutek. „Z ovoce určitě ananas. Je to jednoduché a chuťově vynikající. A co se týče zeleniny, nejlepší je cuketa, lilek a paprika. Z hub se nejlépe na gril hodí žampion nebo hlíva. Napíchat na špíz a ogrilovat," radí šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade Michal Nevtípil.

Tak se nebojte experimentovat a vyzkoušejte třeba…

… meloun

Když už jsme se o něm zmínili v úvodu, nemůžeme ho vynechat. Nakrájejte meloun na tenčí plátky (asi tak 2 až 3 cm) a pomažte je směsí olivového oleje, jemně nakrájené cibulky, soli a pepře. Na grilu opékejte přibližně 5 minut z každé strany, až se povrch melounu pěkně zabarví a zkaramelizuje. Získáte originální zákusek nebo třeba přílohu ke grilovanému masu. Zkusit můžete také grilované broskvové špízy, ananasový špíz, krevety s melounem, grilovaný banán nebo grilované broskve s rozmarýnem.

… římský salát

Nebojte se, že by se na grilu římský salát proměnil ve zvadlý „kus hadru“. Vezměte hlávku tohoto salátu, podélně ji rozřízněte na dvě části, na řezu pomažte olivovým olejem a lehce osolte a opepřete. Položte salát (řezem dolů) na středně rozpálený gril a opékejte asi 1 až 2 minuty. Sejměte z grilu, natrhejte nebo nakrájejte na kousky, zakápněte vinným octem (lepší je červený) a posypte parmazánem. Skvělý salát s úžasnou příchutí kouře a grilu vykouzlíte za chvilku.

… sýr

Žádná horká novinka – hermelín u nás griluje kde kdo, říkáte si. Ale neomezujte se pouze na hermelín! Grilovat se dají i ostatní sýry. Skvěle si s dřevěným uhlím rozumí třeba kozí sýry, čerstvé přírodní sýry, ale ugrilovat můžete koneckonců i „obyčejný“ eidam. Získáte tak pochoutku ke chlebu nebo třeba ovoci. „Nejlépe je sýr pořádně zabalit do alobalu, aby nevytekl do ohně," radí ke grilování sýrů šéfkuchař Michal Nevtípil.

… bábovka nebo piškot

Přemýšlíte nad originálním grilovaným desertem? Pak vezměte plátky jakéhokoli moučníku z piškotového těsta, po obou stranách lehounce pomažte máslem a dejte je grilovat. Opékejte z obou stran asi dvě minuty, než jsou pěkně zlaté a křupavé. Servírujte třeba se zmrzlinou nebo ovocem.

... avokádo

Z exotických pochoutek si řada z nás zvykla k masu grilovat třeba ananas nebo citrony. Ale zkuste „hodit“ na gril třeba takové avokádo. Rozpulte jej, vyjměte pecku a řeznou stranou položte na gril. Nechte pár minut opékat, pak vydlabejte dužinu a s trochou pepře a soli (případně česneku, záleží jen na vás) získáte úžasný dip k masu.

Ke grilovanému masu ale patří i klasika jako grilovaná zelenina, grilovaný lilek, grilovaná žlutá cuketa, grilovaná rajčata nebo pro pány pikantní grilované cukety či pikantní směs zeleniny.
TIP Bety.cz: Vyhrajte kurz grilování se školou vaření Chefparade a udělejte party, jakou vaši přátelé ještě nezažili!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat