Grilovací sezona ještě nekončí: Propadněte kouzlu grilované zeleniny!

Nemusíte být vegetarián, abyste propadli kouzlu a hlavně chuti grilované zeleniny. Jenže jak dosáhnout v přípravě zeleniny na grilu dokonalosti? Poradíme vám!

Grilovat se dá prakticky jakýkoli druh zeleniny – od cibule, přes papriky, rajčata, cukety, až po brambory. Je jen na vás a vašich chuťových buňkách, co „hodíte“ na gril.

Při přípravě zeleniny na grilu byste měli dodržet pár základních pravidel:

- Gril by měl být rozpálený na střední teplotu, tedy ne úplně na maximum.
- Zeleninu potřete olivovým olejem, posypte lehce solí a pepřem (nebo zkuste některou z marinád níže).
- Během grilování zeleninu průběžně otáčejte a hlídejte – každý druh potřebuje na grilu svůj čas, takže počítejte s tím, že některou budete sundávat po pár minutách, jiná si nad „ohněm“ pobude.

A jaké marinády či omáčky se k zelenině určené na gril hodí?

Zkuste některou z následujících.

Marináda s chilli, česnekem a sójou
Promíchejte 4 lžíce olivového oleje s 1 lžící rozmačkaného česneku, lžící sójové omáčky a špetkou bílého pepře. Marinádou pěkně obalte zeleninu a šup s ní na gril.

Omáčka s chilli a limetkou
Čtyři lžíce olivového oleje smíchejte s necelou lžičkou drceného čili, ½ lžičky mletého římského kmínu a stejným množstvím soli. Naneste na zeleninu, kterou po grilování bohatě zakapejte limetkovou šťávou.

Česnekovo-tymiánová marináda
Smíchejte 2 lžíce olivového oleje s 1 lžící jemně nasekaného čerstvého tymiánu (případně 1 lžičkou tymiánu sušeného), ½ lžičky sušeného česneku a špetkou soli a pepře. Promíchejte se zeleninou, po ugrilování ji můžete ještě smíchat s najemno nakrájeným čerstvým fenyklem.

Ostrá pomerančová marináda
Zeleninu smíchejte se 4 lžícemi olivového oleje, nastrouhanou kůrou z jednoho chemicky neošetřeného (nebo pečlivě omytého) pomeranče, špetkou soli a přibližně ½ lžičky mletého chilli.

Šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade Michal Nevtípil radí, jak připravit zeleninu, kterou zbaští i zapřísáhlý masožravec, tedy většinou chlap: „Já dělám zeleninové špízy. Většinou na ně píchám cuketu, kterou zabalím do slaniny, cherry rajčátka, pak žampion nebo hlívu a nebo oboje a papriku. Výhoda zeleninového špízu je že je na grilu skladnější a lépe se s ním manipuluje, než když grilujete každý plátek zvlášť. Mezitím si posekám bylinky jako bazalka, rozmarýn, tymián a zaliji olivovým olejem, osolím, opepřím a prolisuji česnek. Touto směsí to před koncem potřu a nechám ještě 20 sekund ogrilovat. Ale ne déle, nebo se česnek spálí a zhořkne. Takto upravenou zeleninu zatím pozřel každý chlap, který ji ochutnal."

Další typy na grilovanou zeleninu najdete v naší rubrice s recepty Prostřeno! Mezi klasiku už dnes patří grilovaná zelenina, grilovaný lilek, grilovaná žlutá cuketa, grilovaná rajčata nebo pro pány pikantní grilované cukety či pikantní směs zeleniny.

Zkusit můžete také grilované broskvové špízy, ananasový špíz, krevety s melounem, grilovaný banán nebo grilované broskve s rozmarýnem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat