Náklady na elektřinu na chalupě pomůže snížit fotovoltaika na střeše

Chatařská a chalupářská sezona je zase před námi. Vzhledem k tomu, že velká část rekreačních objektů je zejména v době pandemie využívána téměř celoročně, určitě se vyplatí zamyslet se i nad možnou úsporou za energie. Tu mohou přinést třeba fotovoltaické střešní panely, díky kterým si chalupa může navíc na sebe částečně vydělávat sama.

Pokud je vaše chata či chalupa zkolaudována k bydlení a má i popisné číslo, tak je dobré popřemýšlet, jak využít energii ze slunce právě k výrobě elektřiny. V tomto případě totiž můžete na instalaci malé solární elektrárny žádat o státní dotaci. Pořízením fotovoltaiky nejenom ušetříte nemalé finance, ale jako příjemný bonus získáte i energetickou soběstačnost a pocit, že jste udělali něco pro životní prostředí.

Část energie pro svou spotřebu si pak můžete vyrábět sami. Zabezpečíte se proti krátkodobým výpadkům elektřiny z veřejné sítě a budete si moci užívat komfortu třeba i v době přírodních kalamit. To jistě ocení zejména majitelé objektů v odlehlých lokalitách, kam se dodávky elektřiny zpravidla obnovují déle než do měst.

Letos navíc pro pořízení fotovoltaických panelů existuje ještě o jeden důvod víc – spousta z nás tráví na chatách a chalupách svůj „home office“, často s celou rodinou. „Pokud kromě vaší práce běží i spotřebiče na distanční výuku dětí, tak se může spotřeba energie na daném místě zvýšit o víc jak čtvrtinu oproti běžnému odběru,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel největšího alternativního dodavatele energií Bohemia Energy. Úspory jsou tedy heslem dne…

Jak to celé funguje v praxi?

„Ze zkušenosti víme, že zájemci nejvíce preferují takový model, který jim přinese největší ekonomický efekt a zároveň zajistí určitou míru nezávislosti v případě, že se dodávky ze sítě přeruší,“ uvádí Libor Holub. Hledají řešení na klíč, a to včetně vhodné technické realizace a jistoty garantované pořizovací dotace. Navíc i s možností výkupu nevyužité elektřiny bez potřeby vlastní licence na její výrobu.

Solární systém si můžete pořídit v zásadě dvěma způsoby: s baterií, nebo bez ní. V obou případech pro svou nemovitost získáte vlastní zelenou energii. Rozdíl je v tom, jak naložíte s jejími přebytky. Zatímco bateriový systém přebytečnou energii ukládá k pozdějšímu využití, bez-bateriový systém ji využívá například k ohřevu užitkové vody. Kromě toho, pokud na chalupě nejste, vyrobená energie „přeteče“ do sítě a chata tak sama na sebe „vydělává“.

Systémy bez baterií lze pořídit za 60 000 korun po odečtení dotace a jejich návratnost je do 7–8 let. Pokud ale chcete mít k dispozici i záložní zdroj při výpadku proudu, podívejte se na solární elektrárny s bateriemi. Ty je možné pořídit od 125 000 Kč po odečtení dotace a návratnost se pohybuje kolem deseti let.

Když vyrobíte elektřiny více, než spotřebujete

Asi se teď ptáte, jak je to s tím „vyděláváním chalupy na sebe“ v praxi. Například Bohemia Energy zajišťuje stoprocentní výkup přebytků. „Nadbytečnou elektřinu od vás za výhodných podmínek odebereme a použijeme pro ostatní zákazníky, kteří ji v ten samý okamžik spotřebují. Vaši dodávku oceníme podle aktuální tržní hodnoty a peníze vám uložíme na váš zákaznický účet,“ vysvětluje Libor Holub.

Vámi dodaná elektřina se ukládá v průběhu měsíce na váš zákaznický účet v podobě peněz a ty vám vždy v měsíčním vyúčtování firma započte s dodávkou. „Může se klidně stát, že v některém měsíci zaplatíme my vám. Tím, že vybudujete fotovoltaiku, navíc zhodnotíte svou nemovitost. Zařízení zvyšuje prodejní cenu objektu a při jednání s potenciálním zájemcem budete v lepší vyjednávací pozici,“ uzavírá Libor Holub.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat