Kouzla v interiéru pomocí bytových textilií

Polštářky, deky, přehozy, koberečky a závěsy – bytové textilie byly dříve nedílnou součástí domácností a nikdo si bez nich svůj domov nedokázal představit. Dnes se více prosazují minimalistické koncepce interiéru postavené na čistých liniích, kde textilní doplňky nehrají prim. Jsou dnes bytové textilie v interiéru ještě nutné, nebo je to už přežitek?

Bytové textilie nám pomáhají dotvořit výsledný dojem interiéru a díky nim je náš byt útulnější a vřelejší – vhodně zvolené textilie doslova vybízejí k odpočinku nebo napomáhají zdravému spánku, říká interiérová designérka Anke Glut.

Textilie byt rozzáří

Bytové textilie mají svoji specifickou roli při zařizování a dotváření konečného dojmu v interiéru. Fungují jako vizuální změkčení prostoru a jsou nesmírně variabilní. Bez většího úsilí a finančních výdajů tak můžete obměňovat vzhled vašeho domova podle sezón.

„Bytové textilie přinášejí do interiéru ženskou energii a propůjčují mu jemnější charakter. Udělají dobrou službu právě tam, kde si přejeme vyrovnat geometrickou strohost a přísnost, například u linie oken či stěn. Textilní doplňky snadno přemístíte, vyměníte a nejsou většinou ani tolik drahé, takže jimi můžete snadno a s velkým efektem proměnit či ozvláštnit vybranou místnost nebo celý byt. A to klidně i několikrát do roka nebo podle vaší specifické nálady,“ říká interiérová designérka Anke Glut, která pochází z Německa, ale svoji kariéru a dospělý život spojila s Českem. Kromě estetické funkce mají také svou praktickou roli – tlumí hluk, mají hygienickou funkci, upravují množství dopadajícího světla zvenčí a pomáhají snižovat i zvyšovat teplotu doma.

Ale ani s textiliemi se to nesmí přehánět, jsou totiž dobrý sluha, ale zlý pán. „S výběrem textilních doplňků postupujte opatrně – nevhodně zvolené textilie mohou nepříjemně narušit harmonii interiéru. Textilie mají být doplňkem a ozdobou domova; pokud jich vyberete příliš mnoho, nebo je ve výsledku překombinujete, bude to kontraproduktivní, a můžete dokonce ohrozit praktické funkce vašeho interiéru. Doporučuji vydat se zlatou střední cestou. Snažte se, aby výrazné barvy v jednotlivých místnostech měly něco společného. V každé místnosti si můžete dovolit jeden dominantní prvek – může to být výrazný či zajímavý doplněk, který na sebe upoutá při vstupu pozornost. Kolem něj pak seskupte menší a nenápadné doplňky, které se s ním nebudou bít. To stejné platí u barev. Pokud si vyberete výraznější barvy, dbejte na to, abyste je doplnili neutrálními odstíny jako bílá, šedá, béžová. Všechny místnosti bytu by spolu měly ladit a vytvářit jakousi vizuální jednotu, i když nebudou totožné do všech detailů,“ doporučuje Anke Glut.

Barvy hrají důležitou roli

Zatímco v zimě se chceme doma pocitově ohřát, v létě jsme naladěni na přísun nové energie a svěží inspirace. V zimě můžeme své polštářky obléct do vlny či kašmíru, abychom vyvážili měkkými texturami mrazy za okny. Je dobré se zaměřit na teplejší barevné odstíny, výrazné struktury jako třeba copánkový vzor, třásně, bambulky a další prvky. Kromě hřejivých koberců si vyberte i umělé kožešiny a spíše upřednostněte abstraktní či geometrické vzory. Na jaro a léto si naopak nachystejte odlehčení v podobě vzdušných a lehkých látek ve světlých a pastelových barvách a udělejte místo dekoru květin, rostlinným motivům či kontrastním pruhům. Pohodlnost sedacího nábytku ještě umocníte shlukem polštářků různých velikostí a tvarů. Jejich počet by měl být ideálně lichý.






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat