Vůně podzimu ovládne zvěřina. Připravte si doma 4 recepty podle šéfkuchařů!

Chcete ochutnat kančí svíčkovou se sušenými višněmi, jelení hřbet s omáčkou z portského vína, dýňový cheesecake s muškátovým oříškem nebo domácí švestkový koláč s tvarohem a drobenkou? Pak neprošvihněte Festival chutí – vůně podzimu.

Podzimní Festival chutí letos proběhne od 15. října do 4. listopadu v šestnácti restauracích po celém Česku. Vyhlášení šéfkuchaři nešetřili fantazií a připravili pestré menu plné sezonních specialit. Nechybí mezi nimi zvěřina, dýně, kaštany, brusinky, hrušky, švestky nebo jeřabiny.

Vůně podzimu ovládne zvěřina

V menu najdete maso z kance, divoké kachny, daňka, jelena, srnce  a dokonce i muflona. Toho pro své hosty připravil šéfkuchař pražské restaurace Chateau St. Havel Ondřej Slanina známý z kulinářské televizní show Kluci v akci.

Nešetřilo se ani sezonní zeleninou a ovocem, které k podzimu neodmyslitelně patří. Hladinu vitaminů tak doplní dýně, švestky, hrušky, jablka, mrkev, celer, jeřabiny nebo šípky.

Nejkurióznější pokrm Festivalu chutí

Jedním z nejzajímavějších pokrmů festivalu je dezert Michaela Váni z restaurace U Modré kachničky II. Ten zvolil bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky. „Tenhle recept je opravdu staročeský, v mojí rodině se používá už nejmíň sedmou generaci. Hosté budou mile překvapeni, jak k sobě pasují sladký mák s cukrem, nakyslé švestky a masová chuť škvarečků a sádla,“ přibližuje šéfkuchař Váňa, který v minulosti vařil ve vyhlášeném Grand restaurantu v Malmö a připravoval pochoutky i pro švédského a norského krále.

Všech šestnáct restaurací pro festival připravilo speciální tříchodová menu za cenu 290 a 390 Kč. Bližší informace včetně seznamu podniků a jednotlivých menu jsou k dispozici na oficiálním webu Festivalu chutí. Právě tam si můžete rezervovat svůj stůl. Dobrou chuť!

Houbové cappuccino s lanýžovým chips

Sosta restaurant
4 porce

Suroviny:
• 160 g mražených hub
• 10 g sušených hub
• 1 ks šalotky
• 1 snítka tymiánu
• 0,3 l smetany
• 0,1 l mléka plnotučného
• sůl
• pepř barevný
• sušené plátky lanýže

Postup:
1. 
Šalotku pokrájejte na drobné kostičky, zpěňte na másle a osolte. Opepřete barevným pepřem, zalijte šálkem vody se sušenými houbami a povařte.
2.  Poté přidejte mražené houby a vše povařte. Smetanu vařte, dokud vám nezačne houstnout. Nakonec rozmixujte ponorným mixérem a odstavte zpět na teplé místo.
3.  Z plnotučného mléka vyšlehejte hustou pěnu, před podáváním vmíchejte do cappuccina a přelijte do šálku. Zbytkem mléčné pěny ozdobte cappuccino a ihned podávejte. Z lanýže si ukrojte tenký plátek a ozdobte jím pěnu společně s petrželkou.

Dýňová krémová polévka s praženými dýňovými semínky

Pizzerie Latrán (šéfkuchař Otakar Mülle)
4 porce

Suroviny:
• 1 kg dýně Hokkaidó
• 500 ml zeleninového vývaru
• 200 ml smetany (30%)
• 50 ml olivového oleje
• 2 stroužky česneku
• dýňový olej
• sůl
• čerstvě mletý pepř

Postup:
1. 
Dýni rozpulte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na větší kostky, které vhoďte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 °C.
2.  Po upečení vložte do hrnce, zalijte vývarem, přisolte a zvolna vařte do úplného změknutí. 
3.  Dýni nechte ve vývaru prochladnout a tyčovým mixérem připravte hladký dýňový krém. Podle potřeby nařeďte vývarem. Přisolte, opepřete, přidejte několik utřených stroužků česneku, smetanu a polévku krátce prohřejte.
4.  Servírujte na nahřátých polévkových talířích. Do nalité polévky kápněte dýňový olej a posypte na suché pánvi opraženými dýňovými semínky.

Filírovaná kachní prsíčka

pečená se švestkovou omáčkou servírovaná s pečenou bramborovou kaší s čerstvými bylinkami
Ambroisie Caffé Restaurant (šéfkuchař David Uher)
4 porce

Suroviny:
• 800 g kachních prsou
• 80 g švestkových povidel
• 80 g sušených švestek
• 50 ml slivovice
• 50 ml oleje
• sůl
• pepř
• 8 brambor
• 25 g másla
• 250 ml mléka
• čerstvé bylinky

Postup:
1. 
Kachní prsa odblaňte a očistěte. Kůži nakrojte na větší kostky, osolte a opepřete. Kachní prsa položte kůží na rozpálenou pánev a restujte postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí dostatek tuku. Po orestování prsa vyjměte a vložte do trouby na cca 9 minut a pečte do zlatova.
2.  Do výpeku přidejte pokrájené sušené švestky, slivovici a zahustěte švestkovými povidly. Brambory oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky, dejte do osolené vody a vařte přibližně 30 minut.
3.  Mezitím si ohřejte mléko. Když jsou brambory měkké, vodu slijte, přidejte máslo a rozšťouchejte nebo šlehejte ručním šlehačem a přitom přilévejte teplé mléko. Pokračujte dokud není kaše hladká.
4.  Poté si z kaše udělejte kopečky, na pečicím papíru je vložte do trouby a pečte cca 10 minut do zlatova. Před podáváním přidejte čerstvé bylinky.

Teplý dýňový koktejl „Auberge de Provence“ s bílou čokoládou

Auberge de Provence (šéfkuchař Ondřej Košvanec)
4 porce

Suroviny:
• 150 ml čerstvého dýňového pyré
• 450 ml mléka
• 130 g bílé čokolády nakrájené na kousky
• 1/2 lžičky skořice
• 1/4 lžičky mletého zázvoru
• 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
• 1 lžička vanilkového prášku
• 1/8 lžičky hřebíčku
• špetka soli

Postup:
1. 
V misce smíchejte zázvor, muškátový oříšek, vanilku a hřebíček (skořici nepřidávejt, tu použijte na posypání hotového dezertu).
2.  Do pánve nalijte mléko, přidejte dýňové pyré, koření a ohřívejte, dokud vám směs nezačne slabě vřít. Poté odstavte z plotny.
3.  Přidejte bílou čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Nalijte do hezké skleničky na whisky a ozdobte šlehačkou a skořicí.

Tip šéfkuchaře:
Šlehačku přidávejte až ve chvíli, kdy se dezert servíruje na stůl, jinak se kvůli teplotě čokolády začne roztékat. Pro dekoraci můžete přidat oplatku a čerstvou mátu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat