Vyrobte si nádherné podzimní dekorace

Léto spěje ke konci, ani jsme se nenadáli. Nezbývá než doufat, že nás na procházkách přírodou alespoň ještě jednou, naposled, zahřejí sluneční paprsky babího léta, a pokud si chcete přechod do letošního podzimu co nejvíce užít a zahnat splíny, zkuste si při své pravidelné procházce naplnit batůžek šiškami, žaludy, kaštany a jeřabinami pro výrobu domácích dekorací.

Nemusíte se bát, pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, je to docela snadné. 

Příprava 

Šišky, kaštany, žaludy i jeřabiny (či šípky a další plodiny) napřed doma důkladně vysušte na novinovém či pečicím papíru. Plody nechejte zhruba týden odpočívat při pokojové teplotě. Šišky se více rozevřou a pustí semena, žaludy a kaštany se lehce scvrknou a odpaří přebytečnou vlhkost, která by vám komplikovala lepení lepidlem, a jeřabiny s šípky vytvoří zvrásněné drobné kuličky, kterými hezky doplníte finální aranžmá. Jednotlivé plody můžete před aranžováním ještě lehce upravit, například lakem ve spreji, aby byly lesklejší, či je oživit třpytkami nebo barvou ve spreji (bronzovou, zlatou apod).

Věnec

Začneme tou nejběžnější dekorací, kterou si nejspíše většina z vás vybaví jako první, a tou je věnec na domovní dveře. Jako základ použijte slaměný kruh nebo již předpřipravený pletený věnec z větviček zakoupený v květinářství.

Nejjednodušší a zároveň nejspolehlivější způsob, jak šišky na věnec aplikovat, je pomocí tavné pistole. Než však začnete šišky lepit na věnec, použijte podkladové dekorace, jako listy (sušené, umělé látkové či papírové), drobné květy či bobule. Pokud byste totiž na věnec jako první nalepili šišky, těžko byste pod ně ještě něco dostávali.

Šišky pak lepte tak, aby mezi nimi zůstalo dost místa na další dekorace, pokud nechcete celý věnec pouze z šišek. Do meziprostoru pak umístěte miniatury dýní, drobné části květů hortenzie v pastelových barvách či jiné umělé či sušené květy. Doplňte větvičkami jeřabin či šípků. Na závěr celý věnec poprašte lakem ve spreji, případně zlehka vystínujte bronzovým sprejem.

Závěsné dekorace

Větší šišky můžete použít také pro výrobu závěsných dekorací, které můžete umístit kdekoli v prostoru domova, od předsíně až po obývák.

Šišky očistěte a vyklepejte přebytečná semena. Na vrchol šišky pak nalepte očko s provázkem, na který ji nakonec pověsíte. Okolo očka pak postupně lepte drobné lístky, bobule a další dekorace, abyste vytvořili ozdobnou čepičku či klobouček. Přes závěsné očko pak protáhněte libovolnou ozdobnou stuhu, jejíž druhý konec protáhněte další takto připravenou šiškou. Na stuze se vám budou houpat dvě ozdobené šišky, na každém konci jedna, které pak vytvoří příjemný podzimní nádech kdekoli, kam je zavěsíte.

Světelný řetěz

Další způsob, jak si v domácnosti vytvořit hřejivou podzimní atmosféru, je použití světelného LED řetězu s teplým odstínem žárovek. Mezi jednotlivé žárovky navažte nebo nalepte menší šišky, červené plody šípků či jiných bobulí a drobounké části jehličnatých větviček. Hotový řetěz vám pak vytvoří dekoraci na jídelním stole, nad krbem nebo nad TV stolkem.

Váza plná pokladů

Nasbírané šišky, kaštany a žaludy můžete také po vrstvách naskládat do velké průhledné skleněné vázy a vytvořit tak jedinečnou dekoraci na stůl nebo do obýváku. Pokud chcete barevnější verzi, proložte jednotlivé vrstvy šišek a kaštanů rudými či oranžovými bobulemi (mohou být i pěnové používané k dekoraci v květinářstvích) případně mini dýněmi v různých odstínech. K dostání jsou jak skutečné, tak plastové, pěnové či keramické mini dýně a další podzimní dekorace. Pro ještě zajímavější efekt můžete jako součást dekorativní vázy použít také světelný LED řetěz, který postupně zakomponujete do vázy během vrstvení. Získáte tak unikátní podzimní lampičku.

Mísa se svíčkou

Snad nejjednodušší a nejrychlejší podzimní dekorace je pak mísa plná podzimních plodů a šišek, uprostřed níž stojí větší svíčka (ideálně ve skle). Takovou výzdobu můžete neustále měnit a přizpůsobovat tomu, co se vám zrovna líbí. Ozdobit ji můžete barevnými listy, mini dýněmi, šiškami, drobnými kamínky, mechem apod.

Zdroje: názor autora, https://www.housebeautiful.com/uk/decorate/looks/g37381777/autumn-decorations/, https://www.goodhousekeeping.com/home/decorating-ideas/g2716/fall-decorations/






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat