Domácí dekorace mají pozitivní vliv na psychiku

Chcete si zlepšit náladu? Vyrazte do obchodu s bytovými dekoracemi a něco si tam kupte. Jakmile si ten nový přírůstek přinesete domů a najdete mu čestné místo, vaši psychiku to doslova pohladí.

Co dělá domov domovem? Pocit bezpečného přístřeší, pohodlí, soukromí či zázemí? Možná všechno dohromady. Ale jsou to také dekorace, které naše emoce ovlivňují víc, než si myslíme. Kolik máte ve svém království vonných svíček, obrázků, fotek, květin a upomínkových předmětů? Vypadá to, že jich nikdy není dost.

Můj dům, můj hrad

„Během pandemie koronaviru se celý okolní svět utápí v úzkosti a nejistotě. Ve vnitřních prostorech pak nacházíme jakousi ochranu, kterou tolik potřebujeme. Přinejmenším emocionální,“ vysvětluje americká výzkumnice v oblasti environmentální psychologie Lily Bernheimer. „S tímto přesvědčením vždy úzce souvisí design, v němž hledáme krásu a který náš úkryt a vlastně i nás samotné charakterizuje,“ doplňuje zmíněná specialistka s tím, že domácí výzdoba způsobuje celou řadu neurologických procesů, i když si to sami neuvědomujeme.

Čím více ozdob, tím lépe?

Potvrzuje i americká studie, za níž stojí prestižní soukromá vysoká škola Johns Hopkins University. Experti, kteří v ní působí, v rámci svého pokusu nechali nahlédnout několik desítek dobrovolníků do třech různých pokojů. Zúčastnění dobrovolníci byli vyzváni, aby nemluvili, netelefonovali a plně se soustředili na okolní vjemy. U toho odborníci pomocí speciálních zařízení monitorovali jejich fyziologické reakce. Po ukončení průzkumu vyšlo najevo, že se aktéři cítili nejlépe tam, kde byla spousta atraktivních dekorací. A hlavně se nešetřilo obrazy!

Popusťte uzdu fantazii

„Než si pes lehne na své místo, několikrát se otočí. Je to zvyk od divokých zvířecích předků, kteří si před odpočinkem takto museli uhladit vysokou trávu nebo kapradí. V podstatě je to podobné i u lidí. Když se člověk rozhlédne po místnosti, v níž obrazy a dekorace odrážejí jeho vkus a osobnost, má pak pocit, že si prostor, podobně jako ten pes, uklidil, připravil a zařídil, aby mu v něm bylo co možná nejlépe,“ domnívá se výše jmenovaná psycholožka Lily Bernheimer.

Zdroje: houseandgarden.co.uk, galaxydraperies.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat