Masopustní hody: Tříchodové menu dle sebraných receptů z konce 19.století!

O masopustu, který je na Moravě známý spíše pod pojmem fašank, se můžeme dočíst již v písemnostech z 13. století. Jedná se období od Tří králů do Popeleční středy, které je spojené s veselím, maskami a především s hodováním a možností dosyta se najíst před čtyřicetidenním půstem.

Návrat ke kořenům aneb Obliba tradiční kuchyně roste


Zabíjačkové pochoutky, které k masopustnímu období neodmyslitelně patří, se stávají stále častěji lákavou inspirací pro nejlepší české šéfkuchaře. A tak jelítka, jitrničky, zabíjačková polévka, ovar, koleno či škvarky společně s tradičním sladkým pečivem nebo šibřinkami nacházejí pevné místo ve vysoké gastronomii.

„Současným trendem mezi restauracemi je návrat k tradiční české kuchyni, do které zabíjačkové pochoutky bezpochyby patří,“ říká Pavel Suchánek, majitel rezervačního systému Alakarte.cz, a dodává: „Potvrzuje to i festival Masopustní hody, který pořádáme již druhým rokem, a jehož obliba stále roste.

Za recepty do kuchařek našich babiček

Každoročně více špičkových českých restaurací v období masopustu v rámci svých sezonních nabídek přibližuje svým zákazníkům, jaké skvosty ukrývá česká kuchyně. Často přitom sahají daleko do historie a studují recepty, podle kterých připravovaly zabíjačkové pochoutky naše babičky.
O tom ví své i Michael Váňa, zkušený šéfkuchař pražské restaurace U modré kachničky II, který mimo jiné vařil i pro švédského a norského krále: „Snažím se o jakýsi návrat ke kořenům, oprášit staré recepty a připravit jak pro našince, tak pro cizince dobrou českou kuchyni v moderních podmínkách. Prezentace takové kuchyně prostřednictvím masopustních pochoutek je výbornou příležitostí.“ Jeho masopustnímu menu vévodí vykostěné vepřové kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami, zákazníci si pochutnají také na těstovinových šibřinkách plněných tvarohovou nádivkou a sypaných mákem a podlitých povidly.

Pro ty, kteří se na festival Masopustní hody, probíhající ve vybraných restauracích do 10. února 2013, nedostanou, si můžou menu šéfkuchaře Michaela Váni připravit doma!

Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou podávaná na rozpečeném žitném chlebu

Studený předkrm pro 6 osob

Suroviny:
•  500g libového vepřového boku

Na nádivku:
•  ořez z boku cca 150 g
•  100 g hřbetního sádla
•  50 g uzené slaniny
•  60 g šunky od kosti
•  60 g vepřových játer
•  1 houska
•  0,1 l mléka
•  2 žloutky
•  0,05 l brandy
•  muškátový květ
•  listová petržel
•  sůl
•  drcený pepř
•  drcený kmín

Postup:
1.
Vepřový bok očistěte a nakrájejte na tenké plátky a jemně je rozklepejte, abyste je nepotrhali.
2. Ořez z boku osolte, upečte do měkka (180 °C asi 40 minut) a poté najemno umelte. Dále umelte játra a sádlo.
3. Slaninu a šunku nakrájejte na drobné kostičky. Housku nakrájejte na kostičky (klidně den předem) a navlhčete ji mlékem.
4. Vše pomalu promíchejte.
5. Přidejte žloutky, brandy a dle chuti koření.
6. Plátky naklepaného a osoleného boku vkládejte těsně vedle sebe do sádlem vymazané litinové nebo keramické formy.
7. Na maso vložte zamíchanou masovou směs, řádně ji sklepněte a přiklopte zbylými plátky boku a pod pokličkou či alobalem pomalu vařte ve vodní lázni asi 90 minut.
8. Hotovou galantinu nechte vychladit, vyklopte z formy a krájejte asi na 1 cm silné plátky.

Vepřové vykostěné kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami

Hlavní chod pro 6 osob

Suroviny:
•  6 ks vepřových nožiček
•  3 ks vepřových kolen
•  0,5 kg jablek
•  0,1 kg medu
•  0,1 l jablečného octa
•  sůl

Krupové placky:
•  0,3 kg ječných krup
•  0,3 brambor
•  3 stroužky česneku
•  2 vejce
•  sůl
•  majoránka
•  listová petržel
•  sádlo


Postup kolínko:
1.
Nožičky a kolínka vykostěte, osolte, pokapejte jablečným octem, pokapejte medem a svažte do původního tvaru.
2. Maso na povrchu znovu osolte, nastrouhejte na něj jablka a pečte při 160 °C asi 2 hodiny.

Postup krupové placky:
1.
Kroupy uvařte, brambory nahrubo nastrouhejte.
2. Přidejte nadrcený česnek, vejce, natrhanou majoránku, nakrájenou petrželku a sůl.
3. Promíchejte těsto a lžící tvarujte placičky.
4. Smažte do zlatova na sádle.

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Dezert pro 6 osob

Suroviny:
•  0,5kg hladké mouky
•  6 ks vajec
•  sůl
•  0,3 kg měkkého tvarohu
•  0,1 kg moučkového cukru
•  1 ks citronu
•  0,3 kg mletého máku
•  0,2 kg povidel
•  0,1 l červeného vína
•  skořice

Postup:
1.
1 žloutek vyšlehejte s cukrem, přidejte tvaroh a citronovou kůru. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svařte hustou omáčku.
2. Z mouky vajec a špetky soli vytvořte těsto (jako na nudle do polévky). Vyválejte jej na tenkou placku a kulatým vykrajovátkem těsto vykrajujte
3. Na kolečka z těsta kávou lžičkou klaďte tvarohovou nádivku. Těsto přehněte a okraje spojte.
4. Vytvořené taštičky vařte v osolené vodě asi 7 minut.
5. Taštičky podlijte omáčkou a posypte mákem a cukrem.

Masopustní hody nabídnou až do 10. února 2013 tříchodová menu za 290 Kč

Všechny zúčastněné restaurace pro festival připravily speciální tříchodová menu za cenu 290 Kč. Jejich podobu a další informace zájemci najdou na oficiálním webu www.masopustnihody.cz. Právě tam si můžete rezervovat svůj stůl. Navštívenou restauraci pak máte možnost ohodnotit na Alakarte.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat