Jak naložit s vykoledovanými vejci? Připravit se dají i nasladko

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.

Jiný kraj, jiný mrav. Oslavy Velikonoc mají v různých koutech světa odlišné podoby, všude jsou ale spjaty s jídlem. Například Francouzi si rozdávají barevná vejce, čokoládu, ale i drobné dárky. V Chorvatsku nebo v Polsku zase jídlu nechají žehnat. Rakušané věří, že když snědí vejce, které slepice snesla na Zelený čtvrtek, budou šťastní a zdraví. Češi a Slováci si Velikonoce neumějí představit bez mazance, velikonoční nádivky a chybět samozřejmě nesmějí vykoledovaná vejce.

„K tradičním velikonočním specialitám patří také pokrmy z jehněčího či skopového masa nebo sladké obřadní pochoutky. K těm patří například jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. 

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravovával na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století. Základem pro oba způsoby přípravy byla vejce. Ta patří do všech velikonočních receptů a jsou součástí řady velikonočních tradic. V Česku pro ně na Pondělí velikonoční vyrážejí s pomlázkou koledníci.

„Po pomlázce řeší řada koledníků nerudovskou otázku ,kam s ním?‘. Většina vajec tak končí v nepříliš nápaditých pomazánkách. Ještě před samotným zpracováním je ale třeba zjistit, zda je vykoledovaná nadílka vajec uvařená nebo ne. Na to existuje snadný trik: pokud koledníci vejce roztočí na stole, vejce natvrdo se točí, syrové naopak nikoli, protože v něm rotuje žloutek,“ poradil Radek David.

Vejce natvrdo přitom nemusí končit jen v klasických pomazánkách, lze je připravit i na sladký způsob. Chutné jsou například vejce politá šodó nebo vejce v mandlové krustě. Pokud ale koledníci dávají přednost pomazánkám, není nutné zůstávat jen u klasiky. Pro přípravu jemné pomazánky je vhodné nejprve utřít žloutky s máslem a následně do nich přidat rozsekané bílky. Potom stačí přidat nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, uzeného lososa, zakapat trochou citronu a netradiční vaječná pomazánka je na světě.

„Pomazánku je možné ještě vylepšit domácí majonézou. Její příprava je velmi rychlá a snadná a oproti kupovaným majonézám, ve kterých je spousta chemických látek, je výrazně kvalitnější. Stačí dát do šlehače dva syrové žloutky, 150 mililitrů oleje, kapku octa, lžičku hořčice, špetku pepře a soli a vše několik minut šlehat na nejvyšší otáčky. Při šlehání metlou se olej přilévá až nakonec,“ dodal Radek David.

NETRADIČNÍ POMAZÁNKY Z VAJEC

Kyselá vaječná pomazánka
Suroviny:
8 vajec natvrdo, 5 kyselých okurek, 1 cibule, 100 gramů másla, lžíce domácí majonézy, lžíce hořčice, sůl, pepř

Postup:
Žloutky vyšlehejte s máslem, přidejte nasekané bílky a kyselé okurky nakrájené na drobné kostičky. Přidejte cibuli, lžíci hořčice a lžíci domácí majonézy. Osolte, opepřete a uložte na cca tři hodiny do lednice.

Krémová pomazánka s tuňákem
Suroviny:
5 vajec natvrdo, konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky sardelové pasty, 150 ml domácí majonézy, sůl, chilli, červená paprika

Postup:
V míse ponorným mixérem spojte tuňáka s vařenými vejci, majonézou, zakysanou smetanou, sardelovou pastou a chilli kořením v hladký krém. Osolte, opepřete a nechte v lednici cca tři hodiny.

RECEPTY VEJCE NA SLADKÝ ZPŮSOB

Vejce natvrdo s šodó
Suroviny:
6 rozpůlených vajec natvrdo, 3 lžíce krupicového cukru, 750 ml mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 1 vanilkový pudink, trocha rumu   

Postup:
Pudink uvařte podle návodu, přidejte do něj více mléka, než je napsáno, a šlehejte do zhoustnutí. Přidejte rum a vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Rozpůlená vejce natvrdo přepulte a položte na nahřátý talíř. Přelijte hotovou omáčkou.

Vejce v mandlové krustě
Suroviny:
4 menší vejce, 250 ml instantní kávy, 400 g cukru, 200 g mandlí, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 1 lžička skořice, 3/4 lžičky ztužovače šlehačky, sůl

Postup:
V hrnci zahřejte kávu, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač. Pomalu vařte asi 2 až 3 minuty pod pokličkou. Promíchávejte, dokud směs trochu nezchladne, a přimíchejte skořici. Vejce obalte ve škrobové moučce, rozpulte a položte žloutkem na tác. Polijte směsí z kávy a posypte nadrcenými mandlemi. Dejte na cca tři hodiny do chladu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se vaše energie a sebedůvěra dostanou na vrchol, milí Berani. Pociťujete silnou motivaci a odhodlání pustit se do nových projektů nebo dokončit ty, na kterých již pracujete. Pondělí vám může přinést překvapivou příležitost, která bude vyžadovat rych... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:05
46 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:03
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat