Většinu domácích prací bude už za pár let dělat umělá inteligence

Že má většina lidí chlupatého mazlíčka, to je naprosto normální. Za deset let nám prý kromě psa a kočky může dělat společnost i robot, který za nás uklidí, uvaří a ještě dojde na nákup. Co byste na takového spolubydlícího řekli vy?

Představte si, že přijdete domů, uděláte si kávu a usednete do svého milovaného křesla. Jenže v tom si vzpomenete, že je vyprané prádlo stále v pračce a naopak to suché pořád čeká na sušáku, až ho někdo složí a uloží do skříní. A také je potřeba vyluxovat a setřít podlahy, protože ani na to ještě nějak nebyl čas. Jak by bylo hezké, kdybyste těmito úkoly mohli pověřit někoho dalšího, že? Někoho, kdo se ně vrhne okamžitě a bez zbytečného odmlouvání. Někoho, kdo je udělá možná lépe než vy sami. Je to nereálné? Teď možná ano, ale počkejte deset let a všechno bude jinak!

Umělá inteligence jako výkonná hospodyňka

Dny, které trávíme všemi nenáviděnými domácími pracemi, budou brzy u konce. Naznačuje to alespoň nová britská studie Oxfordské univerzity, kterou zveřejnil magazín PLOS One (1). V jejích závěrech bychom se dočetli, že do roku 2023 domácí úklidové povinnosti budeme moci přenechat umělé inteligenci, což sníží dobu, kterou jim teď obvykle věnujeme, o bezmála 40 procent. Autoři této studie oslovili 65 předních vědců a odborníků zabývajících se robotikou, aby předpověděli, do jaké míry se každodenní úkoly zautomatizují. Co všechno se v budoucnu obejde i bez nás?

Konec špinavých talířů i zdlouhavých front v supermarketu?

Podle vědeckých prognóz se můžeme těšit na to, že ze svého harmonogramu vyčleníme mytí nádobí. Umělá inteligence se prý postará také o vaření a klasický úklid, stejně jako o praní a skládání prádla. A teď pozor – roboti za nás prý budou chodit i nakupovat! Zní to jako splněný sen? Když se nad tím člověk více zamyslí, tahle pomoc může také uškodit.

Vyhodili mě z práce. Pro nadbytečnost!

I autoři zmíněné studie připouštějí, že umělá inteligence zřejmě dost zásadně sníží poptávku pro některých zaměstnáních a zúžit pracovní trh. Když nám šikovně sestavený stroj může být po ruce doma, proč by stejné povinnosti nemohl vykonávat třeba i v sociálních a pečovatelských službách, že? A budou pak „profesionální uklízečky“ a kuchařky vůbec ještě potřeba, když jejich práci robot zvládne levou zadní? Každá mince má dvě strany…

Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0281282 - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat