WC a koupelna dohromady? 7 důvodů pro a proti

Rozhodli jste se pro přestavbu koupelny a toalety? A napadá vás varianta tyto dvě minimístnosti spojit v jednu? Nejdřív si ale dobře rozmyslete pro a proti.

Toaleta v koupelně se mnohým líbí z důvodu úspory prostoru, rovněž firmy dnes nabízejí vybavení ve stejném designu, což v katalogu působí velmi efektně. Ovšem z hlediska hygieny, to zase taková výhra není. Podle odborníků je totiž takováto místnost doslova zaplavená bakteriemi.

Každý, kdo se chystá k tak zásadní úpravě bytu, se snaží získat maximum informací. Mnoho článků o moderním interiéru je spojení toalety a koupelny nakloněno. Poukazuje se v nich především na to, že se tím šetří prostor a v bytě ubydou jedny dveře. Na druhou stranu v malých panelákových koupelnách po zbourání dělicí stěny stále příliš prostoru nezískáte. To už je potom lepší, když koupelnu zvětšíte na úkor chodby či předsíně a necháte ji oddělenou od toalety.

Jak je to s hygienou?

Problematikou se zabývala řada odborníků. Ti ukázali, že v koupelně, kde byla umístěná i toaleta, našli pod UV zářením miliony bakterií, pocházejících přímo z toalety. K jejich rozšíření po místnosti přitom nemusíte být žádní "šmudlové". Bakterie se šíří s každým novým spláchnutím.

Jaká jsou tedy pro a proti spojení koupelny a WC?

Pro:

1. Nenechte se ošálit katalogy – Pokud si prolistujete katalogy, kde jsou vizualizace nebo fotografie spojených toalet s koupelnou, jen vám z těch překrásných obrázků srdce poskočí. Vana i záchod se dnes dají koupit jako jeden set jedné barvy a z jednoho materiálu, takže na první pohled jejich umístění v jedné místnosti působí jako dokonale estetické a moderní spojení. Krásný design ale není vše. Spíše než o praktickém řešení se dá hovořit o módní vlně.
2. Dvě koupelny – Pokud máte k dispozici ještě další sociální zařízení, není důvod dělat obě oddělené. To je samozřejmě jiná situace.
3. Něco mezi – Pokud přece jen trváte na spojení těchto místností, použijte k oddělení toalety alespoň příčku. Firmy dnes nabízejí velké množství variant, které působí v interiéru velmi efektně.
4. Pro handicapované – To je samozřejmě něco jiného. Pokud máte v rodině například vozíčkáře, je toto spojení spíše praktickou nutností, než desénovou záležitostí. Velmi mu tím usnadníte sebeobsluhu a pohyb v tak malém prostoru.

Proti:

1. Bakteriální smršť – Pokud se jen trochu zamyslíte nad fungováním WC, musí vám být jasné, co se stane při spláchnutí. Všechny bakterie začnou vířit vzduchem a usazovat se na všem okolo. Tedy i na ručnících, zubních kartáčcích. A kdo by si chtěl čistit zuby pastou s příměsí fekálních bakterií? Nechutné? Ano, ale prostě je to tak.
2. Ztráta soukromí – Jen si uvědomte, jaký provoz je v těchto místnostech například po ránu. A nikdo nechce být vykonávání určitých potřeb rušen, natož pozorován někým, kdo se třeba jen půjde osprchovat. A nic si nenalhávejte, jít si vyčistit zuby po někom, kdo byl ráno na toaletě, není nikterak příjemné.
3. Zákon – Na spojení záchodu a koupelny můžete zapomenout, pokud máte byt větší než 2 obytné místnosti. To z hygienického hlediska není přípustné.

Co říct na závěr

Pravdou je, že koupelna není jediné místo, kde se můžete s bakteriemi, zvláště pak fekálními, setkat. Například na počítačové klávesnici se nachází až 100x více bakterií než na záchodovém prkénku. Nejčastějším prostředkem přenosu kapénkové infekce ale zůstává váš mobilní telefon, který je v blízkém kontaktu s vašimi prsty. Smyslem článku není vás vyděsit, ale jen upozornit na problémy, kterým se lze lehce vyhnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat