7 věcí, které vás mohou po porodu překvapit

O těhotenství, porodu a výchově dětí je všude plno informací. Ale některé věci by vás mohly zaskočit. O jakých problémech se tedy málo mluví, ale žena by je měla znát?

1. Máte kontrakce

Ano, kontrakce pokračují i po porodu. Nejprve stahy pomáhají „vypudit“ dítě, poté placentu a pokračují do té doby, než je děloha zpátky na své původní, předporodní velikosti. Nebojte, v žádném případě se nejedná o žádné bolestivé a silné stahy, navíc jsou patrné pouze prvních několik málo dnů po porodu (to je velmi individuální), většinou o nich za chvíli ani nevíte. Spíše než bolestivé mohou být trochu nepříjemné. Zesílit mohou při kojení – jejich intenzitu totiž ovlivňuje hormon oxytocin, který je právě při kojení uvolňován.

2. Krvácíte

Po porodu mohou ženy krvácet 4 až 6 týdnů. Je to, jako by si vaše tělo řeklo, že dožene všechny ty menstruace, o které jste během těhotenství přišla. Zpočátku může být krvácení silnější, ale postupem času slábne. Takže si připravte velkou zásobu vložek. Tampony nejsou dobrý nápad.

3. První stolice je nepříjemná

Představa dalšího tlačení není po porodu vůbec lákavá. Zkuste si proto situaci co nejvíce ulehčit. Jezte spoustu vlákniny a pijte hodně tekutin. Těžkým jídlům se raději vyhýbejte, vaše zažívání vám bude vděčné. Také změna pozice na toaletě vám může pomoci. Podložte si nohy například nízkou stoličkou – spíše než v sedu budete v jakémsi podřepu.


Telefonní astroporadna!
Zkušené kartářky a astroložky! Odhlate svůj osud!

4. Hemoroidy nejsou neobvyklé

Hemoroidy se mohou začít vytvářet již během těhotenství, porod jejich vznik u řady žen ještě podpoří. Návštěva toalety pak pro mnohé čerstvé maminky může být poměrně stresující. Nestyďte se koupit si v lékárně speciální přípravky nebo se poradit se svým lékařem. Jen proto, že se o tomto problému málo mluví, neznamená, že byste jej měla skrývat nebo že by neměl řešení.

5. Padají vám vlasy

Během těhotenství jste si užívala bujné kštice a najednou vyčesáváte vlasy po hrstech? Neděste se, při všech těch změnách, se kterými se vaše tělo musí vypořádat, mu prostě na vlasy už nějak nezbývá energie. Okolo 7. měsíce po porodu by měly začít opět dorůstat. Objem vlasů, který žena po porodu ztratí, je individuální, ale téměř vždy je dříve nebo později získá všechny zpátky.
TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

6. Potíte se

Vaše tělo zadržovalo během těhotenství vodu, která teď zkrátka musí ven. Stává se proto, že se přibližně třetí den po porodu žena probudí v kaluži potu. Není třeba panikařit, je to zcela přirozené. Nadměrné pocení by mělo za den dva ustat. Ačkoli to zní poměrně nelogicky, pomoci může pití většího množství tekutin.

7. Kojení zpočátku bolí

Ačkoli kojíte přesně podle instrukcí sestry, může se stát, že se vám zpočátku bude zdát kojení nepříjemné či bolestivé. Vaše tělo si na něj prostě musí zvyknout, i pro ně je to nová situace. Nejpozději po týdnu už byste neměla mít žádné větší problémy. Každopádně se nestyďte obrátit na laktační centrum či poradkyni.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat