8 věcí, které nám neřekli o kojení

O kojení se dnes píše a mluví, což je dobře, protože prospívá dítěti i vám. Ale i tak se k nám některé informace záhadným způsobem „zapomněly“ dostat.

Co bychom si tedy přály, aby nám naše matky či sestry v porodnici prozradily?

1. Že nás neustále budou pronásledovat pochybnosti, zda se dítě dost najedlo

Ženy, které z nějakého důvodu nekojí, to mají vlastně snadnější – mléko v láhvi vždy přesně odměří podle návodu či rady lékaře. Ale kojící žena se musí spolehnout na to, že její dítě samo pozná, že má dost. Nebojte, pokud je zdravé, pozná a podvýživou ani hladem trpět nebude.

2. Navzdory tomu, že je to snad nejpřirozenější věc na světě, nebudete si zpočátku vědět rady

Před porodem jste nastudovala snad všechny dostupné články, zhlédla všechna instruktážní videa, teorii máte v malíčku, a když se po vás vyžaduje praxe, jste v koncích. A začnete o sobě pochybovat – přece pravěké ženy neměly ani knihy ani youtube a kojily o sto šest. Věřte, i ony si zkrátka nechaly poradit a okoukaly, co mohly. Takže se rozhodně neostýchejte požádat o radu laktační poradkyni (většinou pracují v porodnicích), maminku, kamarádku, co má tuhle zkušenost už za sebou. Člověk se zkrátka musí naučit skoro všechno.

3. Budete ohromené

Když se vaše miminko k prsu poprvé přisaje, najednou bude úplně jedno, kolik maminek jste v životě viděly kojit nebo kolik jste přečetly knih. Budete jen v úžasu koukat na ten uzlíček ve vaší náruči a cítit ohromné pouto a radost (možná, že kdybyste nebyly po porodu tak unavené, aktivně byste ji projevily).

4. Odsávání sakra bolí

Potřebujete nechat svého kojeného potomka nějaký čas bez své přítomnosti, takže vám nezbývá nic jiného než sáhnout po odsávačce. Není to právě nejpříjemnější věc na světě, ale rozhodně to za to nepohodlí stojí. Lepší jídlo svému miminku nabídnout nemůžete (bez ohledu na to, co říkají v reklamách na umělou výživu).

5. Možná nebudete mít chuť na sex

Hlavně zpočátku je žena po porodu ve změti nejrůznějších hormonálních bouří, takže se může stát, že vaše libido zkrátka klesne. Poté, co začnete kojit, jste unavená neustálým krmením, navíc vás mohou chvíli bolet prsa, takže představa, že vám na ně sahá někdo, jemuž na nich nezávisí život, vás právě nenadchne. Nebojte, je to jen přechodná fáze. Váš partner musí zkrátka projevit trochu trpělivosti.

6. Jednou zkrátka neodoláte a ochutnáte

Vašemu miminku mléko evidentně chutná, takže proč nezjistit důvod? Není vůbec nic divného na tom, že své mateřské mléko ochutnáte. Popravdě, ženy, které tvrdí, že si nikdy ani nelízly, nejspíš lžou. Mateřské mléko je potravina „vyrobená“ člověkem k nakrmení druhého člověka (nebo spíš človíčka) – když se nad tím zamyslíte, je vlastně mnohem nepřirozenější pít něco vyrobené krávou… Věřte, že jednou zvědavostí nevydržíte a ochutnáte. A i když to nejspíš nikomu nepřiznáte, není to mléko vůbec špatné.

7. Ať chcete nebo ne, jednou stejně budete kojit i na veřejnosti

Při pohledu na kojící maminku v restauraci jste se zařekla, že tohle vy nikdy neuděláte? Je jedno, jaké pro to máte důvody, ale nakonec zjistíte, že občas není jiná možnost. Zkrátka nestrávíte celé období, kdy dítě kojíte, zavřená doma. A přihlásí-li se hlad, dáte mimču napít i ve veřejných prostorách. Samozřejmě, není nutné, aby vás všichni viděli, pokud by to pro vás bylo nepohodlné, najděte klidné místo (např. většina nákupních center má místnosti pro matky s dětmi). (Čtěte také: Co mě naučila maminka)

8. Je v pořádku, že vám někdy kojení pěkně leze krkem

Ano, kojení je kouzelný okamžik, vytváří pouto mezi matkou a dítětem, vyplavuje hormony štěstí, ale někdy se prostě nehodí. Spěcháte, musíte dělat pět věcí najednou a do toho se váš potomek dožaduje své pravidelné stravy. V tu chvíli budete na kojení nejspíš pěkně nadávat. Nejste proto špatná máma, je to normální.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat