Mobily, mazlíčci nebo ovoce. Co vše ruší spánek vašich dětí

Je vaše dítě často ospalé, nesoustředěné, bez nálady? Lámete si hlavu, proč vypadá nevyspale, když jste ho přeci do postýlky uložili brzy a vstávalo ve svou běžnou hodinu? Možná za tím stojí některý z následujících „rušičů spánku“.

Spánek, tedy ten sověžující, dlouhý a ničím nerušený, je pro děti naprosto nezbytný. Jenže možná se ho vašemu potomkovi nedostává tolik, jak si myslíte. Na co si dát pozor?

Na ovoce

Tedy na určité druhy. Pokud svému dítěti před spaním dáváte například pomeranč nebo grapefruit, případně ananas (nebo šťávu z těchto druhů), můžete u něho docílit podráždění močového měchýře. Nebojte se, žádné riziko to pro jeho zdraví neznamená, je to zcela přirozená věc, ovšem může se stát, že váš potomek bude muset během noci párkrát navštívit toaletu, protože se mu bude chtít čurat. A to znamená několikeré přerušení spánku. Raději mu oblíbené ovoce servírujte během dne, případně pro večerní pohutnání zvolte jiné druhy.

Na Alíka či Micinku

Není nic roztomilejšího, než když spolu na vlnách spánku na polštáři oddychují váše dítko a váš domácí mazlíček. Jenže spolu bohužel spokojeně neoddychují dlouho. Domácí zvířátka umějí narušit spánek několikrát za noc, a tak by v posteli s vámi (natož s vaším potomkem) být neměla. Mimochodem, netýká se to jen psů a koček, které se rozvalují přímo v peřinách – v noci umějí dělat rámus i zvířata v teráriích či klecích (křečci, králíčci, morčata, leguáni apod.), a tak je na noc raději přeneste jinam.

Na roztoče

Pokud vaše dítě, jen co vleze do peřin nwbo ze spaní, kýchá (ale nachlazené evidentně není), může to být známka alergie na roztoče, kteří vesele žijí v jeho posteli či přikrývkách. Roztoči jako takoví jsou pro lidské zdraví naprosto neškodní – tedy pokud nemáte doma alergika. Mají rádi peří, prach, teplo a vlhko. Postel je pro ně tedy úplně ideální. Jestliže se alergie u vašeho potomka potvrdí, vyměňte přikrývky a polštáře za ty s antialergenní výplní, pravidelně je perte, vysávejte prach a větrejte.

Na „překvápka“

Děti potřebují ve svém životě rutinu, dodržování určitých návyků a rituálů. A o těch spojených s odchodem do postele to platí také. Jestliže je zvyklé usínat okolo osmé, zatímco mu předčítáte, ovinuté okolo svého oblíbeného modrého plyšového slona, nečekejte, že se mu bude zrovna tak dobře usínat v sedm, bez pohádky a s růžovým králíkem. Neberte mu tyto rituály, snažte se je naopak maximálně dodržovat (jistě, budou chvíle, kdy to nepůjde, ale měly by to být opravdu výjimky).

Na léky

Některá léčiva ovlivňují spánek našich nejmenších (ostatně to platí i pro nás dospělé). Pokud je dítě nebere dlouhodobě, zas tak nic strašného se neděje (tedy pokud například v důsledku jejich užívání netrpí nočními můrami). Ovšem u dlouhodobých léků zkuste vedlejší účinky na spánek dětí sledovat – a v případě podezření, že prášky stojí za sníženou kvalitou spánku vašeho potomka, se poraďte s lékařem.

Na tablety a spol.

Tablety, chytré mobilní telefony, ale i televize a počítač vydávají světlo, které narušuje produkci melatoninu, hormonu spánku. A tak se může stát, že bude mít vaše dítě kvůli elektronice potíže s usínáním a sníženou kvalitu spánku. Pamatujte, že byste veškeré výdobytky moderních technologií měli dítěti zabavit nejpozději hodinu před tím, než jej uložíte k spánku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat