Chcete počít dítě? Odjeďte do tmy

Světelný smog mate nejen zvířata, ale také člověka, jehož biologické mechanismy se od těch zvířecích příliš neliší. Vědci z Kentu a Kalifornie zjistili, že světelný smog v noci může mít zhoubný vliv na plodnost žen. A zvláště u těch ve středním věku výrazně snižuje šanci na otěhotnění. Pokud tak žena touží po potomkovi a počít se jí nedaří, měla by se odstěhovat do tmy nebo si ji zajistit během noci.

Rušivé jsou přitom také diody elektrospotřebičů a modré světlo z moderních technologií (mobily, tablety apod.). Zatemnit je pak třeba především okna, protože světlo z ulice působí velmi rušivě.

„Světlé ložnice, v nichž je v noci vidět, velmi oslabují plodnost ženy,“ tvrdí autoři výzkumu.

Světlo v noci narušuje biologické hodiny a především cyklus produkce melatoninu, který u žen výrazně ovlivňuje produkci pohlavních hormonů a plodnost. Krom toho také libido a další sexuální funkce. Pokud jsou hodiny narušeny nočním světlem, jsou narušeny i další mechanismy a pochody v těle.

Pozitivní na této studii však je to, že když žena začne spát ve tmě, její vnitřní hodiny se opět naladí a plodnost se vrátí.

„V moderním světě jsou ženy vystaveny mnoha narušitelům z životního prostředí, které mohou negativně ovlivnit plodnost. Žijeme dnes v prostředí s vysokou intenzitou osvětlení během večera a náš spánkový cyklus je narušen prací na směny a cestováním různými časovými pásmy,“ tvrdí profesor Gene Block z University of California v Los Angeles.

„Vzrušující na těchto objevech je to, že když se situace změní a žena začne spát ve tmě a obnoví své cirkadiánní rytmy, tak se jí plodnost vrátí,“ dodává profesor Darren Griffin z Kentské univerzity.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat