Citlivý a odpovědný otec? Pozná se to u plačícího potomka

Není pochyb o tom, že na vývoj každého člověka má silně pozitivní vliv pečující, citlivý a milující otec. Jenže ne každý takový je. Zda bude muž rodičem odpověděným a starostlivým, se pozná ale podle toho, jak reaguje na pláč svého potomka a jak se mu mění hladina testosteronu v krvi. Když klesá, je otcem výborným, když roste, většinou nestojí za mnoho.

Citliví a vnímaví otcové jsou pro vývoj psychiky každého člověka velmi přínosní. Dítě vychovávané takovým otcem má v dospělosti lepší sociální, emocionální i racionální inteligenci.

„Pro rodiče je pláč dítěte silným stimulem a může často vyvolat různé typy emocionálních reakcí, včetně empatie, naštvanosti či agresivity,“ tvrdí doktorka Patty Kuová z University of Michigan.

Ve svém experimentálním výzkumu měřila obsah testosteronu u mužů v jejich slinách. Odebírala je v různých životních situacích. Někdy také při pláči dítěte a po něm. A zjistila, že když muži klesne hladina testosteronu ve chvíli, kdy slyší svého potomka plakat, pak u něj dojde k posílení rodičovského chování. Jinými slovy, takový otec je starostlivý, pečující a empatický. Ale když se hladina testosteronu naopak zvýší, otec je většinou podrážděný, dítě odmítá a nemá k němu vazbu.

„Muži, u nichž více poklesla hladina testosteronu s plačícím dítětem, byli mnohem citlivějšími otci při zacházení s dítětem a péči o něj,
“ tvrdí doktorka Kuová. Ta také zjistila, že u dcer byli muži citlivější než u synů.

„Netvrdíme tady, že univerzálně pokles testosteronu bude vždy souviset s dobrým rodičovstvím. Zřejmě i zvýšení hladiny testosteronu může být někdy výhodné, třeba při ochraně dítěte před ublížením v některých situacích. Ale nastiňujeme tady složité vztahy mezi vlivem hladiny pohlavních hormonů u muže a otcovstvím,“ dodává spoluautorka profesorka Brenda Vollingová z Michiganu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat