Holčičky a make-up: Dovolit nebo zakázat?

Také si vaše malá dcera občas vyzkouší některou z vašich rtěnek nebo očních stínů? Na takovém hraní si není nic špatného. Jenže zaujetí holčiček pro „malování se“ využili někteří výrobci a začali nabízet kosmetické výrobky i pro malé školačky… dokonce i make-up proti stárnutí pleti.

Na český trh zatím tahle vlna tak úplně nedorazila, sehnat se tu dají spíše nejrůznější „malovátka“ pro malé princezny, s nimiž si dívky mohou hrát. Ale některé americké školačky mladší 10 let již každý den otevírají kosmetický kufřík a vytahují z něho make-up, stíny, rtěnku, řasenku… nikoli k běžným holčičím hrám, ale protože mají pocit, že se musejí nalíčit (a protože je v tom rodiče podporují – podívejte se do naší galerie, jak taková honba za krásou u těchto malých dívek může také vypadat).

Pravdou je, že si asi nemohou nijak ublížit, ale na druhou stranu – copak potřebují osmileté dívky make-up, navíc make-up proti stárnutí pleti? O vráskách si budou moci nechat ještě nějakých 15 až 20 let jenom zdát.

Problémem také může být skutečnost, že se dívky make-upem opticky postarší, takže mohou přitahovat nežádoucí pozornost případných sexuálních deviantů.

Dalším faktorem, který je nutné vzít v úvahu, je otázka, zda líčení v tak raném věku (stále hovoříme o období před pubertou, kdy ještě zdaleka ani nenastoupily problémy s pletí apod.) nepotlačuje přirozenost dítěte. Jednak jsou všechny děti krásné samy o sobě a jednak v nich můžeme vzbudit pocit, že bez make-upu nejsou hezké a zajímavé, a proto si nutné, aby si zakrývaly tvář vrstvou líčidel.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně
Zastánci líčení u malých dětí zase poukazují na fakt, že dívka již v mládí získá zkušenosti, které se jí budou později hodit, a pokud nebude používat příliš výrazné líčení, nijak si ublížit nemůže. Navíc získá náskok před spolužačkami, díky čemuž se zvýší její sebevědomí.

Mimochodem, pokud si myslíte, že se na dětský trh zaměřují pouze výrobci kosmetiky, možná budete překvapeni – v Americe se již objevila push-up podprsenka určená pro dívky od 8 do 12 let. Kromě účelu a smyslu této podprsenky zůstává otázkou, co by měla u tak malých dívek „nadzvedávat“…

A jaký je váš názor? Koupila byste své malé dceři make-up a podporovala ji v líčení již od raného dětství?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat