Vědět, či nevědět? To je, oč tu běží…

Čekáte miminko a při jednom z ultrazvukových vyšetření se váš lékař/ka zeptá, zda si přejete vědět pohlaví dítěte. Ke které skupině rodičů se přidáte?

Jaké výhody s sebou nese, když se dozvíte, jestli ve vašem těle roste kluk nebo holka? A co je krásného na tom, když se rozhodnete počkat do porodu?

Překvapení na druhou

Rodiče, kteří se rozhodli nechat se překvapit, hovoří o nejúžasnějším zážitku svého života – okamžiku, kdy se jim narodil dlouho očekávaný potomek a oni se navíc dověděli jeho pohlaví. „Líbilo se mi, že má moje dítě malé tajemství, které se s manželem dozvíme až při jeho příchodu na svět,“ popisuje maminka dvouletého Kubíčka Lucie, „byl to moment naprosté radosti, přišlo mi, že by byla menší, kdybych věděla předem, že budeme mít kluka.“ Teď čekají druhé dítě a začínají přemýšlet, jestli se nechají překvapit i tentokrát. „Myslím, že manžel je trochu na vážkách, ale já bych asi chtěla být zase překvapená. Tak uvidíme,“ směje se Lucka.

Tak i tak

Mnoho párů se rozhodne u každého potomka jinak. To je případ i Tomáše a Jany, kterým se v únoru narodilo třetí dítě – chlapeček Vojta. „U Vojtíška jsme si pohlaví říct nenechali, tak nějak už nám nezáleželo na tom, jestli do rodiny přibude holčička nebo kluk, protože dceru i syna už máme. Nechali jsme se proto překvapit. Byl to docela hezký zážitek, takový porod s překvapením,“ líčí Jana.

Podobnou zkušenost má i Tereza, maminka dvou malých raubířů Vašíka a Honzíka. „U Vašíka jsme věděli, že se narodí kluk, Honzíka jsme si nechali jako překvapení. Kdybych se měla rozhodovat znovu, vůbec nevím, co bych si vybrala. Obojí byl krásný zážitek – když jsem se na ultrazvuku dověděla, že čekám kluka, i když jsem to zjistila až na porodním sále,“ vypráví Tereza.

Pozor na jistotu

Pokud se rodiče rozhodnou, že si pohlaví dítěte nechají prozradit, nese to s sebou řadu výhod – mohou své nenarozené dítě oslovovat jménem a označovat jako on nebo ona, mohou začít nakupovat výbavičku v určitých barvách. Ale pozor, ne vždy je určení pohlaví podle ultrazvuku stoprocentní. Své o tom ví i Dana s Patrikem, kteří se před dvěma lety dověděli, že čekají holku. „Celé příbuzenstvo nám začalo kupovat věci v růžové barvě, začali jsme zařizovat holčičí dětský pokojíček. A narodil se kluk,“ směje se Patrik. „Ještě štěstí, že jsme stěny vymalovali žlutozelenou barvou a my s Páťou jsme pořizovali hlavně výbavičku neutrálních barev, které se nám líbí spíš než růžová. Aspoň jsme měli Matýska do čeho obléknout,“ dodává se smíchem Dana.

Pokud se rozhodujete, zda si pohlaví dítěte necháte prozradit, nebo ne, zkuste si položit následující otázky:


1.    Plánujete rádi?
2.    Jste ten typ lidí, co nemají rádi překvapení?
3.    Rádi byste o dítěti mluvili jako o něm nebo o ní a neoznačovali ho zájmenem „ono“?
4.    Máte rádi čas připravit se na změnu?

Jestliže na většinu odpovíte kladně, možná by bylo lepší, kdybyste si nechali říct, zda čekáte holku, nebo kluka.

TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat