Věty, které se těhotným neříkají

Možná si to pamatujete nebo právě prožíváte – někteří lidé zkrátka na zprávu, že jste těhotná, reagují hloupě. Jaké věci by se tedy během pře se ženou v očekávání neměly vypouštět z úst?

1.    Hm, ale to nebylo plánované, že ne?

Tak zaprvé – není to jedno? Respektive, to je soukromá záležitost mezi ženou a jejím partnerem. A za druhé – když vám žena sděluje, že čeká dítě, sděluje vám radostnou událost a očekává adekvátní reakci. Je jen na ní, jestli vám později prozradí, zda bylo miminko plánované, nebo ne.

2.    Tys byla na umělém oplodnění, viď?

Otázka, kterou slýchávají především těhotné po třicítce, zvláště, pokud čekají dvojčata. Opět je to poměrně neurvalá otázka týkající se velmi soukromé záležitosti.

3.    Vypadáš, jako bys měla každou chvíli prasknout!

Věřte, to poslední, co si žena ve vysokém stupni těhotenství přeje slyšet, je, že přibrala nebo má zkrátka velké bříško. Jednak to ví moc dobře sama, jednak už je ze všeho unavená, frustrovaná – zkuste několik měsíců spát s obřím, několikakilovým melounem na břiše. Žádná zábava, co?

4.    A nečekáš dvojčata?

Ten samý případ jako předchozí věta. Pamatujte si: je-li žena těhotná, roste jí břicho… Někde ten nový život nosit musí.

5.    Můžu ti sáhnout na břicho?

Tenhle zvyk je trochu jako epidemie – dovedete si představit, že k vám přijde cizí člověk a položí vám stejnou otázku? Asi se nebudete chtít nechat jen tak osahávat. Takže, pokud nejste blízcí příbuzní či velmi blízcí přátelé, není žádný důvod, proč byste měli na břicho těhotné ženy sahat.


Hledáte pro své děti náhradního tatínka?
Společně se nám to podaří! Volejte kartářku Elenu

6.    Jen si ještě užívej, protože až se to narodí, bude po zábavě.

Ano, narození dítěte je v životě ženy (a celé její rodiny) velkou změnou. Ale to, že se některých věcí třeba (dočasně) bude muset vzdát, neznamená, že nezíská spoustu jiných! Proč vyvolávat v ženě, která očekává příchod dítěte, (mylnou) představu, že jakmile porodí, skončí v jejím životě veškerá zábava.

7.    To je divné, když já byla těhotná, nic takového mi nebylo…

Každé těhotenství je jiné, takže to, že vaše kolegyně trpí silnými nevolnostmi nebo jinými potížemi, neznamená, že je něco špatně. Jistě o svých problémech informovala lékaře, takže je zbytečné ji stresovat, že je něco v nepořádku.

8.    Mně bylo špatně celých 9 měsíců!

Je-li žena na počátku těhotenství a trpí ranními nevolnostmi, nestrašte ji, že toto období nikdy neskončí. Jak už bylo řečeno, každá z nás je zkrátka jiná.

9.    Porod byl šílený, byla jsem úplně potrhaná.

Nic nepotěší nastávající matku tak, jako hororové historky o porodech… Každý má ve svém okolí minimálně jednu kamarádku (popřípadě má vlastní zkušenost), jejíž porod nebyl právě procházkou růžovým sadem. Řada těhotných se porodu obává, takže potřebují spíš povzbudit, ne vystrašit k smrti.

10.    Hlavně si nech píchnout epidural!

Jinými slovy tak těhotné ženě říkáte, že porod je provázen nesnesitelnou bolestí, kterou bez léků nemůže zvládnout. Opět – porod i vnímání bolesti jsou individuální záležitost (s tím souvisí i nesmyslná tvrzení typu „Epidural je pro slabošky, porod bolí, každá žena to musí vydržet.“).
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat