Nejčastější rodičovské hříchy

Každá z nás má nějaké to rodičovské tajemství. Zkrátka něco, co praktikujeme na svém dítěti, ale nejsme na to pyšné a několikrát jsme to i veřejně odsoudily. Vážně jsou to takové hříchy?

Znáte to. Po celodenním kolotoči mateřských povinností jste už tak utahané, že uděláte věc, o níž jste se zapřísahaly, že u svého dítěte nikdy nedovolíte. Namísto zdravé večeře mu podáte misku piškotů (či jiných sušenek) a šoupnete ho před televizi. To vše kvůli pěti minutám klidu...

O neblahém vlivu takového chování na vývoj dítěte byly popsány stohy papíru. Ale věřte, nejste v porušování pravidel dětských příruček sama. A mezi námi, pokud z toho neuděláte pravidlo, zas až tak velkého prohřešku proti výchově se nedopouštíte...

Jak tedy jako matky nejčastěji „hřešíme“?

1. Podplácení jídlem
Hodně maminek vyráží na cesty s dítkem v kočárku se zásobou nejrůznějších pamlsků. Kdykoli začne být dítě protivné nebo zlobí, podají mu nějaké to jídlo. V podstatě ho uplácejí dobrůtkami, aby bylo zticha chovalo se způsobně.

Pokud mezi takové matky patříte i vy, nezoufejte, nedopouštíte se žádného zločinu. Pozor si ale musíte dát na to, aby jídlo, které dítěti podáváte, bylo zdravé. Zapomeňte tedy na sladkosti apod. a spíše potomkovi podstrkujte kousky zeleniny nebo ovoce (to bude mít asi větší úspěch), kouskem chleba také nic nezkazíte. Předejdete tak riziku dětské obezity. Navíc k „umlčení“ a umravnění dítěte na veřejnosti nepotřebujete jen jídlo – pomoci mohou i nejrůznější hračky či knížky.


Jaké zaměstnání je pro vás to pravé?
Odhalím váš skrytý talent! Astroložka Anna

2. Tišení dudlíkem či prázdnou lahví
Občas je vaše miminkovskému věku již dávno odrostlé dítě v noci neklidné, odmítá večer usnout a vy už nevíte, co byste vyzkoušela, abyste je uspala, a tak sáhnete po osvědčeném pomocníkovi – dudlíku nebo prázdné kojenecké lahvi? Ačkoli tato metoda spolehlivě zabere, věřte, že svému dítěti příliš neprospíváte.

Tříleté dítě by opravdu již dudlík potřebovat nemělo. Musíte mu jej tedy něčím nahradit. Zkuste „uspávací“ hračku nebo pokrývku. Zkrátka zvykejte dítko na jiný předmět, který mu bude asociovat spánek a který ho uklidní. Dávejte mu do postýlky například stále jednoho plyšáka.

3. Televize u snídaně
Potřebujete ráno nějak zabavit svého malého raubíře, a tak mu k snídani pustíte televizi? Věřte, že nejste sama, pro klidnější start do nového dne dělá něco podobného spousta maminek. A je televize u batolat opravdu takovým prohřeškem?

Pokud pustíte svému dítku televizi skutečně pouze na těch několik minut denně, nic tak hrozného se neděje. Musíte si však dát pozor na správný výběr programu (mimochodem, všimněte si, že pořady pro malé děti běží v televizi právě po ránu a brzy dopoledne, to jistě není náhoda) – rozhodně zapomeňte na pořady, ve kterých se vyskytuje jakákoli forma násilí, a naopak zkuste najít nějaký „výchovný“ program, který bude rozvíjet dovednosti vašeho dítka. Pokud tedy nebude váš potomek vysedávat před televizorem hodiny denně a nebude sledovat vše, co se objeví na obrazovce, nic tak hrozného se neděje.  (Čtěte také: Nejdůležitější část dne? Snídaně)

4. Odrostlé dítě v kočárku
Co si budeme namlouvat – posadit již delší dobu chodící dítě do kočárku je pro běhání po úřadech a nákupy prostě pohodlnější, než za sebou neustále vláčet více či méně spolupracující dítko. A tak se náš potomek mnohdy vozí v kočárku vlastně pořád. Je to problém?

Mohl by být, tedy za předpokladu, že jiný pohyb (hraní doma nepočítáme) už dítě nemá. Pokud ale používáte kočárek jen na již zmíněné nákupy a nutné pochůzky, a pak vezmete dítě do parku či na hřiště, kde stráví hodinu dvě pobíháním s vrstevníky, nic se neděje. Prostě musíte dítěti každý den zajistit aktivní program. Můžete také zkusit povzbudit dítě k pohybu například tím, že jej na zpáteční cestě z nákupu, kdy už tolik nespěcháte, z kočárku vyndáte a půjdete oba pěšky (můžete nechat dítě kočárek i tlačit).
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

5. Živé z rohlíků
Některé děti dokážou být, co se jídla týče, pěkní fanatici a demagogové. Zkrátka si oblíbí jeden druh potravin (všimněte si, že obvykle ten nejméně zdravý) a vše ostatní odmítají. A tak svému potomku ze zoufalství, aby snad nehladověl, nakonec vyhovíte a po marném boji o zeleninový talíř sáhnete po oblíbené potravině, například zmíněných rohlících. Nakonec vaše batole skoro nic jiného nejí.

Tohle je opravdu poměrně nebezpečný návyk a pro rodiče často složitá situace. Budou totiž muset být skutečně vynalézaví, aby svému dítěti vnutili zdravé a pestré jídlo. Jednodruhová strava s sebou nese celou řadu rizik (nedostatek vitaminů, minerálů apod.), takže je třeba s ní skoncovat. S jídlem si budete muset pohrát – aby hezky vypadalo, dobře chutnalo... Zkrátka zapojte veškerou svou kreativitu a nepolevujte, zdraví vašeho dítěte je věc, pro kterou se vyplatí trochu zabojovat.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat