I vaše dítě má v sobě jedinečný talent. Nezničte jej

03.04.2017 | Děti a rodina

SERIÁL (NE)GRAMOTNÝ RODIČ: Víte, že každý člověk, tudíž i vaše dítě, má v sobě jedinečný talent? Problém je však v tom, že to mnoho rodičů neví a nevidí, a tudíž ho neumějí rozvíjet. A co je horšího, dokonce talent dětí i nevědomě ničí.

Z koučinkového křesla znám stovky příběhů, kdy jsou lidé nespokojení v práci. Dělají, co je nebaví. Táhne je to do úplně jiného oboru či směru a někdy ani sami neví, co by je bavilo. Mají v sobě své touhy a talenty úplně potlačené. Doma slýchali: „Musíš dělat něco pořádného. Tím, co tě baví, se neuživíš. Práce se dělá pro peníze, koníček se dělá pro zábavu…” Takové „negramotné” věty vedou člověka do práce, která nedává smysl a chodí se do ní jenom pro peníze. Naštěstí talent se nedá úplně zničit, jen potlačit.

Jak neselhat

Jak neselhat jako rodič a pomoci dětem rozvinout pravý potenciál? Jak pomoci dětem, aby jednou šly v životě směrem, který jim bude dávat smysl, a našly vnitřní naplnění a pocit radosti ze života?

Upřímně, není pro mě nic podstatnější, než aby byly moje děti zdravé a šťastné. A já to dokonce obrátím - aby byly především šťastné, protože pak tělo nebude mít potřebu utíkat do nemoci. Jak poznat talent dětí a rozvíjet ho? Jak nic jako rodič nezanedbat? Když bude chtít koncentrovaně to nejdůležitější, jak být pro své děti tím nejlepším rodičem, doporučuji přímo celý on-line program.

Otevřete oči a pozorujte své dítě

Zkuste sledovat, v čem je vaše dítě šťastné. Při jaké činnosti a situaci. Co je kolem něj. Čím se samo obklopuje a v čem se cítí dobře. Jestli raději skotačí a něco tvoří za pochodu, nebo si raději v klidu sedne a trpělivě dlouhé hodiny skládá kostičky nebo maluje. Jde o velmi cenné informace. Měla jsem na koučinku jednou maminku a ta se rozčilovala, že jeden její syn je takový akční a ten druhý pomalý pecivál. Chtěla s nimi oběma sportovat, a tudíž ji rozčilovalo, že je ten starší takový těžkopádný. Podvědomě měla raději toho akčního, a tudíž to způsobovalo nejen rivalitu mezi sourozenci, ale častější kašle jejího staršího syna. Maminka na něj skutečně víc „kašlala”, protože ji byl ten mladší syn bližší.

Začala postupně sledovat jejich chování. Zjistila, že ten starší staví například lego pomalu, přesně podle návodu. Velmi trpělivě a systematicky. Ten mladší, zrychlený, zase vůbec návod nepotřeboval. Stavěl si podle své fantazie, ale potřeboval větší kostičky. Chtěl mít rychle hotovo a věnovat se další činnosti. Bylo tedy zřejmé, že každý z jejích synů má jiné talentové vlohy a že je potřeba je vnímat a jednotlivé rozdíly respektovat. Došlo jí: „Aha, každý je lepší na něco jiného? Není jeden horší a druhý lepší.”

Přijměte originalitu dětí

Rozumím, že jste si vzali do hlavy, že vaše dítě bude plastický chirurg nebo zubař, abyste měli v domě doktora a postaral se jednou o vaše zdraví. Chápu, že toužíte, aby byl váš syn právník nebo vaše dcera modelka, a tudíž se snažíte dělat vše pro to, aby vaše děti splnily sny a touhy, které se třeba nepodařily naplnit vám. Ale pozor.

Je potřeba se zastavit a přestat realizovat vaše sny přes vaše děti. I když si vezmete do hlavy, že ze svého dítěte „vyrobíte” inženýra, zatímco jeho touha a vášeň je jídlo, kuchyň, vaření, bylinky a bude ztrácet pojem o čase sledováním pořadů o vaření a zkoušet různé nové recepty, tak ze svého dítěte nikdy nevychováte šťastného člověka, ale nenaplněného inženýra ve velké korporaci, který bude mít svůj sen o restauraci v sobě potlačený a vařit si bude jenom o víkendech.

Rozvíjejte silné stránky

Když poznáte, v čem jsou vaše děti šikovnější a v čem zase méně, a tuto skutečnost přijmete, pak se společně můžete pustit do hledání aktivit na rozvoj jejich potenciálu. Z našeho příběhu z koučinkového křesla by asi mladší akčnější syn nebyl šťastný v kroužku mladých přírodovědců, kteří zkoumají v mikroskopu mikroorganismy. Starší chlapec by nebyl šťastný jako kapitán fotbalového týmu, se smyslem pro vedení týmu.

Tak jako v přírodě má každé zvíře své silné a slabé stránky, jako například kočka nelétá a orel neumí plavat jako jeseter, tak i ve světě lidí máme každý silné stránky. Ty je dobré rozvíjet a slabé stránky zbytečně neřešit. Kočka také netrénuje létání, aby byla dokonalá. Nemá tudíž cenu nutit pomalé, hloubavé dítě, které bude jednou třeba vědec, aby vymyslelo rychle nějakou činnost. To bude umět spíš dítě s talentem krizového manažera, který se musí umět rychle rozhodovat, baví ho to a je v akci jako ryba ve vodě.

Rodič je zásadní člověk v životě dítěte. Svým přístupem může láskyplně zasévat semínka klíčící do budoucího úspěchu dětí, nebo bohužel působit destruktivně, aniž by si to uvědomoval. Jak neselhat jako rodič? Vše zásadní se dozvíte na mém semináři.

Jak konkrétně neselhat jako rodič a připravit tak z vašich dětí do života zdravě sebevědomé dospělé, se dozvíte v mé knize (Ne)Gramotný rodič, která vám ukáže cestu.

Lucie Königová je koučka, mentorka partnerských vztahů, lektorka, autorka projektu (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Je ale především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat