Otcové skutečně věnují mnohem více pozornosti a času dcerám

Označení „tatínkova holčička“ nevzniklo jako nezdravý stereotyp, ale odráží v lidské psychologii zakotvenou skutečnost, že otcové dávají výrazně přednost dcerám před syny. Věnují jím více pozornosti, více citu i více času. Nicméně tohle podvědomé chování není zdravé pro psychický vývoj potomků mužského pohlaví.

Otcové mnohem častěji s dcerami používají také slov jako tvářičky, bříško, nožičky. S chlapci naopak volí slova jako nejlepší, vítěz a skvělé. Dcerám otcové také více zpívají a otevřeněji s nimi hovoří o emocích. Naopak se syny se hovoru o emocích vyhýbají.

Potlačené emoce

Sledováním mozku otců také vyšlo najevo, že muži nejsilněji reagují na veselé tvářičky svých dcer, intenzivně to aktivuje centrum pro zpracování emocí, odměny a tvorbu hodnot. V případě synů u mužů naopak nejvíce vyvolá odezvu v mozku tvář s neutrálním výrazem – jakoby bez emocí. Mozek mužů je tak stereotypně výchovou programován, aby vnímal syny jako jedince bez projevování emocí.

„Fakt, že otcové zřejmě reagují s menší pozorností na emocionální potřeby chlapců, zřejmě navzdory nejlepším snahám, je významný objev. Umět ocenit emoce je totiž prospěšné a potřebné pro všechny, nikoli jen pro dcery,“ vysvětluje doktorka Jennifer Mascarová z Emory University v Atlantě.

Potlačované emoce u chlapců a mužů souvisejí s rozvojem depresí, potlačováním intimity, nespokojeností se sebou a druhými a rozvojem mentálních chorob.

Pozor na nevhodné poznámky

Z výzkumu také vyplývá, že otcové velmi často hovoří při styku s dcerami o tělesných částech. Což možná může souviset s tím, že dospívající dívky jsou pak velmi citlivé na jakékoli komentáře týkající se těla, jsou se svými těly často velmi nespokojené a trpí poruchami příjmu potravy.

Výsledky se opírají o pozorování amerických rodin a můžou být tedy ovlivněny kulturními stereotypy, které se nemusejí vztahovat na lidskou populaci obecně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat