Starší otcové mají častěji syny vědátory a počítačové maniaky

Synové starších otců jsou chytřejší, ambicióznější a méně se trápí tím, jestli zapadnou do módních trendů a hlavního proudu své generace. Jinými slovy, čím je otec starší v době početí syna, tím je pravděpodobnější, že zplodí vědátora či počítačového maniaka, který moc nebude dbát na to, co má na sobě a jak vypadá.

Ačkoli není jasné, proč tento vztah – mezi věkem otce při početí a založením a inteligencí syna – existuje, je vědecky průkazný. A opírá se o sledování patnácti tisíc dvojčat.

„Náš výzkum naznačuje, že mít staršího otce může souviset s jistými výhodami. Víme už nějaký čas spíš o těch negativních důsledcích vysokého věku otců při početí dítěte, ale teď víme také to, že mít staršího otce může být výhodné s ohledem na vzdělání a kariéru,“ tvrdí doktorka Magdalena Janecková z Kings College London.

Pozor na vystresovaného otce

Otcové ovšem můžou velmi negativně ovlivnit vývoj svých potomků, pokud trpí nadměrným stresem a tuto zátěž v rodině ventilují navenek negativním chováním. Zvláště u chlapců pak dochází pod vlivem takového otce ke zpomalení vývoje a zhoršení rozvoje jazykových dovedností.

Pokud rodičovství přidává mužům další stres v každodenním životě, pak se jejich děti chovají hůře a mají potíže samy se sebou. Také u nich hrozí více deprese a to kvůli pomalejšímu emocionálnímu vývoji. Stres rodičů a zvláště otců zhoršuje schopnost udržovat pozornost a učit se novým věcem u batolat a předškolních dětí.

„Malí chlapci mají tendenci projevovat horší jazykové dovednosti, pokud jejich otcové trpí chronickým stresem,“ tvrdí autoři z Michigan State University.

Moderní doba a pracovní nasazení většinou extrémní stres přinášejí s sebou. Otcové zabývající se příliš vlastní nepohodou a neustálým tlakem zvnějšku nemají jednoduše na děti čas a rodičovské povinnosti pro ně představují další nepříjemnou zátěž. Muži ale také většinou neumějí vyhledat pomoc, když nadměrný stres nezvládají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat