Cestování s dětmi. Na co se připravit dopředu

Vyrážíte letos o dovolené na cesty se svými ratolestmi? Pak je třeba připravit se na to, že možná budete čelit několika stresujícím situacím. I velmi trpělivé děti se totiž po několika hodinách sezení na místě začnou nudit a bude jen na vás, jak je zabavíte.

Dlouhé cesty autem, autobusem, vlakem, letadlem nebo třeba trajektem občas pořádně nudí i dospělého, natož děti. Jak předejít krizím?

Buďte realisté

Možná jste se vždycky chtěli podívat třeba na Nový Zéland nebo do podobně vzdálených oblastí, ale ruku na srdce – opravdu si myslíte, že náročnou cestu vaše dvou- či tříleté dítko zvládne? Možná by s ohledem na jeho věk nebylo od věci takovou exotickou lokalitu vyměnit za nějakou bližší a do vysněné destinace se podívat za pár let, až bude váš potomek o trochu starší. Nicméně je na zvážení každého rodiče, co jejich dítě zvládne. Znají ho přece nejlépe! Možná právě to vaše nebude mít s hodinami a hodinami letu či jízdy problém.

Zábava s sebou

Pamatujte, že několikahodinovou cestu budete vy jako rodiče hlavními baviči, kteří budou muset zajistit, že se jejich dítko po dvou hodinkách cesty nezačne k smrti nudit. Cestujete autem? Skvělé! Vezměte dětem omalovánky, oblíbené hračky či hry, připravte se na to, že budete celou cestu zpívat jejich oblíbené písničky vyhrávající z autorádia. V hromadných dopravních prostředcích je situace trochu složitější, ale i tam můžete s dětmi hrát hry, číst jim nebo jim vyprávět pohádky a rozebírat všechno, co vidíte z okýnka.

Dokonalý plán

V případě, že cestujete autem, před odjezdem vezměte mapu a vyzkoumejte, kde by se po cestě daly dělat přestávky (jinde než jen na pumpě nebo odpočívadle). Občas není od věci sjet například z dálnice a chvíli nabrat síly při obědě na kraji lesa, v parku nebo třeba při obhlídce zříceniny. Vy si na chvíli odpočinete od řízení a děti získají zážitky, díky nimž jim samotná cesta nepřijde ani tak dlouhá, ani příliš nudná.

Vhodné ubytování

Není od věci naplánovat dovolenou například v hotelu, který je jako stvořený pro děti. Malý bazének, mile se tvářící personál kličkující mezi drobotinou, další rodiny, s jejichž dětmi se vaši potomci budou moci spřátelit… Zkrátka a dobře si zjistěte o svém budoucím ubytování co nejvíc informací, abyste po hodinách a hodinách jízdy neskončili v hotelu, kde vaši rodinu budou považovat za vyvrhele, kdykoli některé z vašich dítek zapláče nebo se hlasitěji rozesměje.

Bezchybná příprava

Mimochodem, zkontrolujte před cestou, že máte s sebou opravdu všechno potřebné. Když budete cestovat jen s dospělými, nebudou vypadat zapomenuté doklady, pro něž se vracíte odněkud z hloubi Německa, jako taková katastrofa, jako když máte v autě batolata, jimž už nyní přijde cesta dlouhá.

Připraveni na krize

A když už jsme u balení – po ruce byste měli mít celou cestu nejen ony zmíněné hračky a spol., ale také například jídlo, pití a základní hygienické potřeby. Abyste například nemuseli urychleně stavět kdesi na kraji dálnice, když se dítě na zadním sedadle pozvrací (žádná katastrofa – v dopravních prostředcích je špatně kdekomu) a vy máte vlhčené ubrousky kdesi na dně kufru…

Přes to všechno pamatujte, že se cestování s dětmi není třeba bát. Určitě si všichni užijete úžasnou dovolenou plnou pohody!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat