Manželky, sestry a matky jsou nejobtížnější lidé našich životů

Tým kalifornských a izraelských psychologů se pokusil zjistit, kdo v našich životech je nejsložitějším protějškem, s nímž máme nejméně příjemné vztahy. Paradoxně jsou jimi nejbližší ženské příbuzné, na nichž většinou nejvíce visíme – manželky, sestry a matky. Výzkum dokazuje, že jsou těmi osobami v životě člověka, které nejvíce druhé sekýrují, sužují, otravují a neustále komentují.

Tým z University of California v Berkeley a Univerzity Bar-Ilan v izraelském Ramat Ganu analyzoval dvanáct tisíc vztahů jedenácti set osob ve věku dvacet až sedmdesát let.

Emoce jako přítěž?

Ženy vyšly z výsledků nejhůře a byly to především nejbližší příbuzné, které nejvíce remcají, kňourají, sekýrují a znepříjemňují život druhým. Podle psychologů je to tím, že také nejvíce emočně investují do svých vztahů.

„Výsledkem této studie je, že ženské příbuzné mohou být dvojsečné. Mohou být těmi lidmi, na nichž nejvíce visíme, ale také těmi, kteří nám znepříjemňují život nejvíce. Je to důkaz jejich hlubšího zájmu o společenské vazby,“ míní doktorka Claude Fischer z University of California.

Výhoda možnosti výběru

Nejlépe z analýzy vyšli přátelé, které považujeme obecně za nejméně nepříjemné osoby svých životů. A to tedy dokazuje, že nejlepší vztahy máme s lidmi, které si můžeme vybrat.

Hned po manželkách, sestrách a matkách jsou druhou málo oblíbenou skupinou sourozenci, partneři, stárnoucí rodiče a kolegové.

„Tyto výsledky naznačují, že nepříjemní a nároční lidé našeho života se nacházejí nejčastěji v kontextu, v němž si je nemůžeme tolik vybírat, jsou to osoby, které nám do života vstupují,“ dodala doktorka Shira Offer z Bar-Illan Univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat