Zase je nemocné? Posilte dětskou imunitu bez léků

05.03.2018 | Děti a rodina

Virózami se to kolem nás pořád hemží, a tak není divu, že občas onemocníme nejen my, ale především naše nejmenší ratolesti, které se nakazí ve školce. Jenže co když je vaše dítě nemocné nějak často? Nejspíš by stálo za to posílit jeho křehkou imunitu.

Přišli jste se svou ratolestí domů ze školky a už zase kašle a popotahuje? Děti v předškolním věku ještě nemají plně vyzrálou imunitu a jejich tělíčko si některé protilátky teprve vytváří. Po překonání celé řady virových onemocnění bude imunitní systém lépe vytrénován a boj s dalšími virózami bude rychlejší. Pokud má tedy sem tam rýmičku, nepropadejte panice. Zbystřete ale v případě, že se objevuje nemoc až příliš často či tehdy, kdy lékař považuje za nutné dítěti nasadit antibiotika i vícekrát za zimu.

Jak pomoci dětské imunitě?

Pozor na stres

V průběhu vývoje dítěte jsou období, kdy je imunita přirozeně oslabena. Určitou úlohu ale může hrát také narušená psychika dítěte. Nemusí jít ani o šikanu v kolektivu či problémy v rodině. Někdy může dítě stresovat i nadměrné přetěžování mimoškolními aktivitami, kdy se dítěti snažíte v dobré víře dopřát to nejlepší. Stres může vyvolat astmatické obtíže a narušit hormonální systém dítěte. Proto jakékoli náznaky nepodceňujte. Pokud si nevíte sami rady, požádejte o pomoc dětského psychologa a snažte se o to, aby dítě vyrůstalo v klidném a pohodovém prostředí.

Alergeny bez šance

V posledních letech díky změnám životního stylu a životního prostředí významně stoupá výskyt alergií všeho druhu. Ačkoli je velká část předpokladů pro alergii dána geneticky, dá se některým alergiím vyhnout či snížit riziko jejich propuknutí. Nejčastěji se objevují drobné alergie na prach či pyly, neobvyklé nejsou ale ani alergie na plísně a zvířata. Pokud se u vašeho dítěte projeví alergie nateklými sliznicemi, je pak náchylnější k respiračním onemocněním. Snažte se tak udržovat vaši domácnost stále čistou a v případě podezření na alergii se poraďte se svým dětským lékařem o vhodnosti vyšetření na specializovaném pracovišti imunologie nebo alergologie.

Protáhnout dýchací cesty

Pokud je vaše dítě často nemocné, je pro něj velmi důležitá pravidelná péče o dýchací cesty. Jejich ochranná bariéra je narušována a není pak schopná se bránit průniku virů a bakterií. Vynikající prevencí, ale i léčebnou metodou je inhalace.

„Při léčbě akutních i chronických onemocněních horních i dolních dýchacích cest či jako prevence může posloužit inhalátor a odsávačka v jednom, který pomáhá při úlevě od rýmy, zvyšuje efektivitu inhalace a lze pomocí něj aplikovat léky přímo do dýchacích cest,“ vysvětluje pediatrička MUDr. Jarmila Seifertová. Zkuste dávat svému dítěti preventivně vdechovat aerosol.

Samotný proces inhalace je velmi snadný, stačí pouze přirozeně dýchat. A aby inhalování dítě nenudilo, můžete mu ho zpestřit pohádkou v televizi, nebo mu předčítat.

Pěkně na vzduchu

Pomozte dítěti posílit jeho přirozenou obranyschopnost pravidelným otužováním, častými procházkami na čerstvém vzduchu a sluníčku či sportem, který ho bude bavit. Aktivní pohyb patří k základům zdravého životního stylu a posilování fyzické kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém.

Pozor ale na přetrénování, které má nežádoucí vliv nejen na imunitní systém, kdy se jeho poškození projeví snížením odolnosti vůči infekcím, ale také na psychické procesy. Otužování i sportovní aktivity ale nikdy neprovádějte s dětmi, které nejsou zcela zdravé. Mohli byste jim spíše uškodit než pomoci.

Kdy do školky

Udělalo se vašemu dítěti lépe a už žadoní, abyste ho pustili do školky nebo starší dítě na sport? I když se vám zdá, že je již v pořádku, stonání neberte na lehkou váhu. Raději ho nechte o pár dní doma déle a nechte mu tak čas na rekonvalescenci. Při brzkém návratu mezi děti by v opačném případě mohlo onemocnět v krátké době znovu, což není žádoucí zejména kvůli dalšímu oslabení jeho imunitního systému.

Radost nebudete mít ale ani vy, protože si vyčerpáte dovolenou na to, abyste s ním mohli zůstat doma, namísto toho, abyste jeli společně s celou rodinou na pěkný výlet či dovolenou.

Co na talíři...

Dozrávání dětského imunitního systému nejlépe podpoří vyvážená a pestrá strava. Dbejte tedy na to, aby vaše dítě konzumovalo dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny, jogurty a vyhýbejte se průmyslově zpracovaným cukrovinkám.

„Pokud jogurty dítěti dáte, pak nikdy ne přímo z lednice. Spíše pokojové teploty, jinak mu zaděláte na bolest v krku. Vhodné je jogurt zamíchat třeba do teplé pohankové kaše. Toto doporučení platí i pro dospělé,“ radí MUDr. Andrea Chromcová. Zaměřte se i na pitný režim.

Síla přírody

Pomocnou ruku v boji proti nemocem a zdravotním potížím může podat také matka příroda. Existuje velké množství bylinek, které pomáhají posílit imunitu. Mezi nejznámější patří Echinacea, aloe vera, česnek, cibule a křen, šípek, rakytník, ginkgo biloba či ženšen, borůvky. Problémům s dýchacími cestami také můžete předejít užíváním sprejů s mořskou vodou, která uvolní nos, zvlhčí sliznice, usnadní smrkání a odstraní alergeny z nosní sliznice. Nepodceňujte ani dostatek spánku a hlídejte, aby vaše ratolest chodila spát pravidelně.

A rozhodně byste neměli zapomínat na nekuřácké prostředí pro dítě! „Jedná se totiž o jediný studiemi prokázaný vliv na poškození sliznic u dětí a následně větší výskyt infekcí a alergií,“ uzavírá MUDr. Seifertová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat