Metoda plodných a neplodných dnů. Proč je tak riziková

Dnes existuje mnoho metod pro výpočet plodných a neplodných dnů ženského menstruačního cyklu. Každá z těchto metod určuje přesný datum ovulace, to znamená, kdy se vajíčko uvolní z vaječníků ženy. Do jaké míry se na podobné výpočty můžete spolehnout?

Den ovulace se vypočítá sledováním ženského menstruačního cyklu nebo pozorováním specifických fyzikálních příznaků, jako jsou změny ve vaginálním hlenu nebo zvýšení tělesné teploty.

Plodná fáze zdravé ženy přitom přichází přibližně v polovině každého menstruačního cyklu, přičemž začíná asi 72 hodin před ovulací a trvá až 24 hodin po ovulaci. Navzdory tomuto krátkému rozpětí lékaři doporučují zdržet se během tohoto období pohlavního styku, a to zhruba 7–10 dní, aby se vyloučily všechny možnosti otěhotnění.

Populární metody k určení plodných dnů

Existují tři tradiční metody k určení plodných dnů – metoda kalendářní, měření teploty a sledování hlenu. A to je právě ten problém. Co se týče kalendáře, tak gynekologové upozorňují, že musíte sledovat svůj menstruační cyklus po dobu delší jak jeden rok. Čím přesnější záznamy, tím pochopitelně lépe. S jejich pomocí totiž váš lékař bude schopen určit pravděpodobné datum ovulace, tedy odhadnout plodné a neplodné dny. Obecně se tento výpočet provádí takto:

Od nejkratšího cyklu se odečte 18 – výsledek je první plodný den, počítáno od prvního dne menstruace. Od nejdelšího cyklu se odečte 11 – výsledek je poslední plodný den, počítáno od prvního dne menstruace. Vše to jsou pouze odhady a dohady, metoda patří k nespolehlivým, a proto se žádná žena nemůže divit, když na svém těhotenském testu najde dvě čárky. A co ona teplota?

Když hlídáte teplotu

K určení data ovulace pomocí teplotní metody musí být teplota ženy zaznamenána každé ráno – hned po probuzení, ideálně s bazálním teploměrem. Měření by se vždy mělo provádět na stejném místě – v podpaží nebo v ústech. Pokud to bude jednou tak a podruhé onak, mohou být výsledky zkreslené.

Mírné zvýšení teploty v obecném měřítku určuje ovulaci  Pak byste měli od styku upustit, a to nejméně po dobu dvou dnů. Málokdo však ví, že za bezpečný se považuje pohlavní styk teprve až čtvrtý den po zvýšení teploty.

Vodnatý hlen

Hlenová metoda zase využívá sledování změn množství a struktury hlenu tvořeného žlázkami hrdla děložního. Na začátku cyklu je hlenu málo, což představuje neplodnou fázi cyklu. Jakmile hlenu přibývá, je vodnatý a tažný, blíží se ovulace. Po té hlenu zase ubývá. Znamená to, že zhruba za tři dny začínají neplodné dny. A spolehlivost všech těchto metod? Spermie dokáže v ženském těle přežít i desítky hodin a počkat si na zralé vajíčko. Proto je počítání či měření něco jako ruská ruleta – buď to vyjde, nebo ne. Obecně počítejte asi tak s dvaceti až třicetiprocentním rizikem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat