Důležitá fakta o těhotenských testech, která je dobré znát

06.06.2018 | Děti a rodina

Při snaze o miminko jsou těhotenské testy skvělými pomocníky. Možná ale netušíte, jaká zajímavá fakta se s nimi spojují. Při odhalení některých detailů lépe pochopíte jejich fungování a způsob, jakým vám oznamují jednu z nejšťastnějších zpráv ve vašem životě.

Jsou téměř neomylné

Těhotenské testy jsou poměrně spolehlivé. Pokud vám jednou ukážou pozitivní výsledek, je téměř jisté, že vám ho potvrdí i lékař. Podle průzkumů se testy mýlí pouze ve třech procentech případů, některé studie hovoří dokonce pouze o procentu. 

Na ceně nezáleží

Při těhotenských testech neplatí pravidlo, že čím jsou dražší, tím jsou účinnější. Cena se odvíjí především od způsobu provedení. Za ty plastové či s kapátky a odběrovými nádobkami si připlatíte. Obyčejný „papírek“ funguje stejně, jen není tak atraktivní. 

Výsledek již po šesti dnech

Testy zjišťují vaše případné těhotenství podle přítomnosti hormonu HCG v moči. Těhotenský test ho obvykle dokáže zachytit až 15 dní po ovulaci, ačkoli k vylučování hormonu dochází již od prvního momentu uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. V některých případech ho dokáže test odhalit už po šesti dnech, tedy hned po uhnízdění. Zároveň však platí, že pokud ještě tělo nevylučuje dostatečné množství HCG, test vám může vyjít jako negativní i když už těhotná jste.

Dříve jste na výsledek čekali hodiny

První těhotenské testy by nadchly především alchymisty. Tehdy totiž musely ženy smíchávat moč se speciálními chemikáliemi a na výsledek čekaly přes dvě hodiny.

Prošlé testy vyhoďte

Pokud potřebujete skutečně spolehlivou odpověď, testu, kterému vypršela expirace, se raději zbavte. Nespoléhejte se na jeho výsledky, protože látka v něm již není v potřebné koncentraci a v takovém případě nejčastěji dochází k negativnímu výsledku, i když těhotná jste.

Digitální, nebo obyčejný?

Novinkou jsou digitální testy, které vám nejen potvrdí samotné těhotenství, ale zároveň odhadnou i týden, ve kterém se aktuálně nacházíte. Nejsou však natolik citlivé, jako běžné testy. Ty digitální obvykle zachytí přítomnost hormonu v moči až o tři dny později, než klasické.

Kdy testovat?

Obvykle se doporučuje provádět test ráno po probuzení. V ranní moči je totiž vyšší koncentrace HCG. Pokud ale vydržíte během dne nejít na malou potřebu alespoň čtyři hodiny, můžete se otestovat v podstatě kdykoli během dne. 

Jste-li nedočkavá, nechte si udělat odběr

Hormon HCG se nejprve objeví v krvi a až pak je rozeznatelný v moči. Pokud tedy nutně potřebujete vědět výsledky dříve, než po dvou týdnech od početí, zajděte za svým gynekologem, který vám udělá odběr krve.

„Duchové“ na testu

Zejména na začátku těhotenství je mnoho žen zmatených z počtu nebo intenzity čárek, které se vám objeví na testu. První čárka vždy znamená, že test je v pořádku a funkční. Druhá indikuje, zda jste těhotné. Neorientujte se však podle její intenzity. Neznamená to, že pokud je čárka tmavší, tak čekáte miminko a při světlé jde o falešný výsledek. Vše záleží na aktuální reakci chemikálie v testu, která intenzitu ovlivňuje. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat