Co říci těhotné ženě. 6 vět, které potěší

Že lidé říkají těhotným ženám spoustu hloupostí, není žádné tajemství. Ostatně už jsme psali o tom, jakým větám se v přítomnosti gravidních vyhnout. Proto přinášíme i příklady věcí, které byste ženám v „požehnaném stavu“ naopak říkat měli.

Existuje milion věcí, jež těhotná nechce slyšet, ale naštěstí jsou i takové, jimiž ji bezesporu potěšíte.

1.    „Stejně je úžasné, co všechno ženské tělo dokáže…“

To, že žena dokáže dát život novému lidskému životu, je jedna z nejúžasnějších věcí na světě (tím samozřejmě nijak nezlehčujeme roli mužů, ale přece jen jsou v téhle „vývojové fázi“ až na druhém místě – jistě, dítě je polovinou jich samých, ale donosit je musí žena). Takže, proč něco takového známé, jež čeká miminko, nezdůraznit? Určitě nemůžete udělat chybu!

2.   „To je neuvěřitelné, ty jsi tím těhotenstvím opravdu ještě zkrásněla!“

Všichni mluví o tom, že řada žen v těhotenství přímo září – má nádhernou pleť, lesklé vlasy apod. Takže i když se to vaší kamarádky zrovna netýká (je vyčerpaná od věčných nevolností, zhoršilo se jí akné a šampon nejspíš neviděla už týden), rozhodně tenhle kompliment zahrňte do konverzace! Každá žena slyší ráda, že je krásná. Těhotné nejsou výjimkou (a někdy tohle ujištění potřebují víc než kdy jindy).

3.    „Prosím…“

Podržte jí dveře, nechte ji nastoupit do autobusu jako první, přenechte jí své sedadlo, pomozte jí s těžkou taškou, pusťte ji před sebe v dlouhé frontě na poště… Možností je spousta. Těhotná žena samozřejmě není postižená nebo nemocná, ale věřte, že – především ve vyšším stupni gravidity – vaši ohleduplnost ocení.

4.     „Jediné, co se změnilo, je, že vypadáš, jako bys měla pod tričkem míč…“

Spousta žen se obává, že jim těhotenství totálně změní postavu – že se jim rozšíří boky, výrazně ztloustnou apod. Proto řadu z nich potěší, když zdůrazníte (a opět nehledě na skutečnost), že kromě bříška na nich vlastně žádnou výraznou změnu nepozorujete.

5.    „Smím ti sáhnout na břicho?“

Snad nejrozporuplnější otázka (zařadili jsme ji ostatně na seznam věcí, které se těhotným neříkají) – kdoví, kdo si vymyslel, že se těhotným pro štěstí sahá na břicho… Řada z nich to nemá ráda a na vaši otázku kývnou jen proto, že je jim nepříjemné odmítnout. Vždy musíte odhadnout, kdy se taková otázka hodí (pokud je těhotná vaše velmi blízká kamarádka, je to něco jiného, než když se jedná o ženu, kterou vidíte podruhé v životě). Obecně platí, že byste na tuhle otázku měli zapomenout (a na osahávání břicha také). Proč se tedy nyní ocitla na seznamu „doporučených“ vět? Protože, když už si musíte sáhnout, VŽDY se nejprve zeptejte!

6.    „Blahopřeju!“

To nejjednodušší, co můžete udělat, je ženě k jejímu těhotenství pogratulovat. Tím se jí určitě nezprotivíte, naopak.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat