Boříme babské pověry: Kojení není antikoncepcí

16.08.2011 | Děti a rodina

Kojíte a myslíte si, že díky tomu nemůžete otěhotnět? Pak je možné, že vás překvapí příchod dalšího miminka...

Jedna z rozšířených domněnek o plánovaném rodičovství říká, že období šestinedělí a následné kojení jsou dokonalou antikoncepcí. Je tomu ale skutečně tak? Nebo to jsou jen babské pověry zakládající se na faktu, že kojení dalšímu otěhotnění v podstatě nebrání, ale sexuální aktivity novopečené maminky jsou po porodu tak řídké, že vlastně ani nemá jak otěhotnět?

Přirozeně neplodné období

Bezprostředně po porodu se žena skutečně nachází v dočasném stadiu přirozené neplodnosti, a to díky tomu, že je kvůli souvisejícím hormonálním změnám pozastavena činnost vaječníků. Ty uvolňují vajíčka v závislosti na signálech přicházejících z mozkového podvěsku, který je v tomto období "němý". Délka trvání tohoto "podvěskového oněmění" a navazující poporodní neplodnosti je velmi individuální, a navíc závisí na dalších okolnostech, jako je například výživa.

Jak to funguje

Všechny tyto stavy způsobují hormonální změny, jimiž ženské tělo během porodu a po něm prochází. Zde hraje zásadní roli hormon prolaktin, jehož hladina v krvi matky stoupá (prolaktin = hormon podporující laktaci, tedy kojení). Navíc kojení samo o sobě přispívá k zástavě funkce vaječníků a obnovy menstruace (laktační amenorea).

K tomu, aby kojení účinně bránilo znovuotěhotnění, je však třeba vzít v potaz několik zásadních podmínek:

    * kojit se musí často, nejméně 6–8x denně (pro antikoncepční účinek není ani tak důležité kolik toho kojenec vysaje, ale kolikrát z prsu sál)
    * přestávky mezi kojeními nesmí být delší než 4 hodiny
    * od porodu neuplynulo více než 6 měsíců
    * žena nemá periodu

V momentě, kdy kojící maminka začne vzdor důslednému dodržování výše popsaných pravidel menstruovat, může kdykoliv otěhotnět.

Vše souvisí se vším

Na kojení lze ukázat, jak jsou děje v přírodě chytře provázány. Sání bradavek novorozencem uvolňuje prolaktin do krve matky, přičemž prolaktin podporuje tvorbu mléka a zároveň brání vaječníkům uvolňovat vajíčka. Tudíž čím častěji a déle dítě saje, tím více mléka i prolaktinu se vytvoří a tím déle může matka plně kojit a zároveň nemít periodu. Naopak když žena po porodu nekojí vůbec, dostavuje se první menstruace během šestinedělí. Plně kojící žena má tedy bezmenstruační období delší, avšak nemůže počítat s antikoncepční ochranou kojením déle než 6 měsíců. Jak vidno, kojení je tak určitou formou antikoncepce, byť vždy dočasnou.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

Zdroj: www.ulekare.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat