Co je dobré vědět, než přivedete na svět druhé dítě

Nemyslete si, že zásadní změnu v životě rodičů znamená jen narození prvního dítka. Možná už jste zkušení rodiče, ale ani tak to neznamená, že vás potomek číslo dvě nemůže překvapit…

Mějte proto na paměti, že:

1.    Žádné těhotenství není stejné…

Bylo vám prvních několik měsíců těhotenství tak špatně, že jste pomalu ani nebyla schopná vstát z postele, a teď se obáváte, že se bude situace opakovat? Nebo jste naopak měla pohodové těhotenství, které vám všechny zvracející kamarádky záviděly? Bohužel (nebo naštěstí), žádné těhotenství není úplně stejné. A netýká se to jen nepříjemností v podobě ranních nevolností. Jako podruhé těhotná budete například schopná rozpoznat pohyby miminka mnohem dříve než u prvního dítěte.

2.    … a platí to i pro početí

Že jste se s partnerem rozhodli pokusit o miminko a do dvou měsíců vám těhotenský test ukázal pozitivní výsledek, ještě neznamená, že to tak snadno půjde i podruhé. Samozřejmě může, ale nenervujte se, pokud se tak nestane. Zrovna tak to ale platí i naopak – že jste na první miminko čekali nějaký ten měsíc či rok, nemusí být signálem toho, že mezi vašimi dětmi bude vysoký věkový rozdíl.

3.    Podobu neodhadnete…

Spousta matek předpokládá, že sourozenci by si měli být podobní. A pak jsou překvapeny, když jejich děti vypadají, jako by snad ani nebyli příbuzní. Ano, mají stejné geny, ale to ještě neznamená, že budou mít i stejný vzhled. Šance, že si budou podobní, je tak půl napůl.

4.    … a povahu už vůbec ne

Bod tři platí i pro povahové vlastnosti sourozenců. Jen je téměř jisté, že se nebudou chovat stejně (a mohou si být vzhledem klidně podobní). Žádné dvě osoby nejsou svou přesnou kopií, dokonce často ani jednovaječná dvojčata.

Takže pokud bylo vaše první mimčo velký spáč a pohodový snílek, nebuďte v šoku, jestliže to druhé vříská celou noc na plné hlasivky a jeho náladovost svou stálostí připomíná počasí. Není to vaše chyba, prostě máte doma dvě různé osobnosti.

5.    Druhé dítě je také velká změna

Ano, už máte zkušenosti s rodičovstvím a výchovou, už víte jak zvládat starost o dítě i domácnost či kariéru. Ale nemyslete si, že to znamená, že se vaše životy příchodem druhého potomka nezmění. Právě naopak. Je to zrovna tak velká změna jako narození toho prvního. Mimochodem, pamatujete si ještě, jak vám novorozenec zabral prakticky veškerý čas a vy jste neměla sílu už na nic jiného než na starost o něj? Nastane to znovu, jenže s tím rozdílem, že nehledě na to, jak moc jste vyčerpaná, budete se muset dostatečně věnovat i svému prvorozenému, který se – zvláště zpočátku – může cítit „odstrčen“. Travte s ním každou volnou chvilku a na příchod sourozence jej připravte.

6.    Opakování neopakovatelných okamžiků

Nemyslete, že okamžik, kdy se vaše miminko poprvé usmálo a vy jste dojetím a radostí téměř (nebo úplně) propukli v slzy, už se nebude opakovat. Ano, je pravdou, že rodiče obvykle nefotografují své druhé dítě zas tak často a jen tak něco je u druhého potomka nerozhodí, ale věřte, že tyhle krásné chvilky si vychutnáte úplně stejně jako poprvé. A je to krása.

7.    Ano, nebo ne?

Přemýšlíte o tom, že byste si pořídili druhé dítě, ale nějak si nejste jistí, jestli to opravdu chcete udělat? Pak věřte, že chcete. Pokud by to bylo jinak, takovými úvahami byste se vůbec nezaobírali. Tak hodně štěstí…
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat