Kdy říct dítěti, že bude mít sourozence?

Váš prvorozený potomek předškolního věku byl celá léta jedináček a ještě netuší, že za pár měsíců bude mít sourozence. Kdy je ta správná doba na to, abyste mu oznámila, že jste těhotná?

Je to zajímavé – novinu, že jste těhotná, je tak snadné prozradit přátelům, rodičům (většinou i partnerovi), ale jak se máte pochlubit dítěti, znejistíte. Zvláště, pokud máte prvního potomka v tom citlivém věku mezi 3 a 6 lety (plus minus). Taková zpráva totiž zákonitě vyvolá spoustu otázek, může se rovněž stát, že reakce, kterou byste od svého dítěte čekala, se zkrátka nedostaví.

Takže se připravte na všechny alternativy – od naprostého nadšení až po náznak zděšení, že jedináček už nebude jediným středobodem života svých rodičů. Očekávání příchodu miminka je záležitost celé rodiny, takže k rozhovoru přizvěte i partnera. Předem si promyslete odpovědi na všechny možné otázky, které se mohou malému zvídavci zrodit v hlavičce (včetně obligátní „jak se to miminko do bříška dostalo?“). Zvolte správný okamžik a jděte na to. Jenže, kdy vlastně je „ten správný okamžik“? (Čtěte také: Promluvte si s dětmi o sexu, upřímně)

Předem je třeba si říct, že je zbytečné před dítětem příchod sourozence celé těhotenství tajit a pak „z ničeho nic“ přinést z nemocnice bratříčka nebo sestřičku. Nepodceňujte děti – samy vycítí, že se něco děje (maminka je unavenější než dříve, trochu jinak se chová, mění některé návyky apod.), takže je dobré jít s pravdou ven.


Matka nikdy nechápala vaše problémy?
Spolu dokážeme vše vyřešit! Kartářka Terezie

Pravidlo, které některé ženy dodržují a které říká, že do konce 3. měsíce se o miminku nemluví, je v této situaci dobré použít. Statistiky totiž bohužel udávají, že poměrně velké procento těhotenství (některé zdroje mluví až o 15 %) končí v počátku samovolným potratem. Z tohoto důvodu byste tedy měla počkat do doby, kdy si budete víceméně jistá, že miminko donosíte.

Počítejte rovněž s tím, že v okamžiku, kdy své „malé tajemství“ prozradíte předškolnímu dítku, bude se všemi tajnostmi jednou provždy konec. I kdybyste ho několikrát napomínali a prosili, ať si tu radostnou novinu nechá pro sebe, pravděpodobně vám to nebude nic platné. Takže pokud ještě nechcete, aby o vašem těhotenství věděla polovina mateřské školy, všichni sousedé nebo pokladní v supermarketu, počkejte.

Někteří psychologové doporučují sdělit dítěti, že bude mít sourozence, až když se budete blížit poslednímu trimestru. Pokud ho totiž nadchnete vidinou mladšího brášky nebo sestřičky půl roku před porodem, nadšení postupem času odpadne. Navíc budete muset více než 150krát odpovědět na otázku „A když už budeme mít to miminko?“
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat