Děti, které jedí hodně cukru, se častěji perou, šikanují druhé a kouří

Nikdy v minulosti neměly děti v jídelníčku tolik jednoduchých cukrů jako dnes. Tedy minimálně děti na Západě. Ačkoli se ví už přes půl století, že nadměrný příjem mono a disacharidů vážně škodí lidskému zdraví, rodiče se nezdráhají cpát potraviny obsahující sacharózu dětem. Podle týmu italských a izraelských vědců se to ale negativně odráží také na psychice dětí. Ty, které se cpou cukrem – v cereáliích, jogurtech, tyčinkách, džusech, limonádách apod. – od rána do večera, jsou agresivnější. Častěji se perou, častěji šikanují jiné děti, častěji začnou kouřit už před pubertou či v pubertě a před dosažením dospělosti konzumují alkohol.

Vyplývá to z analýzy jídelníčku a chování sta tisíce dětí ve věku jedenáct až patnáct let z šestadvaceti zemí. Děti, které konzumují nejvíce cukru, se ve srovnání s dětmi, které jedí cukru nejméně, častěji pouštějí do bitek, šikanují druhé, kouří a konzumují alkohol. Cukr zvyšuje riziko o osmasedmdesát procent.

„Tato studie zdůrazňuje význam zaměřování pozornosti veřejnosti na vztah mezi zdravou stravou a chováním u adolescentů,“ tvrdí autoři z Itálie a Izraele.

Nebezpečná kombinace

Ovšem také kombinace cukru a tuku dokáže nadělat pořádnou paseku. Rodiče dopřávající dětem denně sladkosti, cukrovinky, brambůrky, hranolky, hamburgery, pizzu, sladké limonády a další nezdravé pokrmy by měli mít na paměti, že svým potomkům vytvářejí dost děsivou budoucnost plnou depresí, potíží s učením a na stáří také s Alzheimerovou chorobou. Kalorické pokrmy plné tuku a cukru totiž poškozují mozek dětí a dospívajících tak, že tyto později v životě prožívají výše zmíněné psychické potíže.

Podle odborné studie publikované v časopise Molecular Psychiatry mění kalorické pokrmy mozek dětí a dospívajících doslova drasticky a přímo vyvolávají takové změny v mozku, že ho připravují na deprese, psychické nemoci a Alzheimerovu chorobu.

Nadměrný příjem tuku a cukru snižuje hladinu glykoproteinu reelinu, který udržuje neuronové synapse (spojení) v pevném kontaktu. Bez reelinu se mozkové funkce oslabují, paměť chátrá a učení je nesnadné. Navíc se zvyšuje riziko demence a deprese.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat