Bohatí, méně inteligentní dostudují univerzitu spíš než mnohem inteligentnější chudší

Genetické dispozice ovlivňující u člověka výši IQ nejsou tak podstatné pro akademické výsledky a úspěch v životě jako socioekonomické postavení rodiny, v níž dítě vyrůstá. Platí to minimálně v kapitalistických zemích s placeným vzděláváním, jako jsou USA. Vysoké školné nahrává bohatým s průměrným IQ a vyřazuje ze studia nadprůměrně inteligentní s nízkými příjmy.

Newyorští vědci v rozsáhlém mnohaletém průzkumu prokázali, že z nejinteligentnějších dětí narozených v rodině s nízkými příjmy vystuduje univerzitu a v životě uspěje jen čtyřiadvacet procent, zatímco v rodině s vysokými příjmy třiašedesát procent. A v rodině s vysokými příjmy dostuduje na univerzitě a uspěje v životě sedmadvacet procent těch, kdo mají nejslabší genetické dispozice pro inteligenci a akademické výsledky.

Překážky na cestě k úspěchu

Takže jedinci s geneticky nejlepšími předpoklady ke studiu z chudých rodin uspějí se stejnou pravděpodobností jako jedinci s nejhoršími akademickými schopnostmi z bohatých rodin.

„Pokud nemáte rodinné zdroje, i když jste velmi bystré dítě, tedy dítě s vrozenými dary pro učení a inteligenci, budete čelit velkým potížím na cestě k úspěchu,“ tvrdí doktor Kevin Thom z New York University.

Promrhaný potenciál

„Potenciál dětí ze znevýhodněných rodin je promrhán. A to není dobré jak pro ně, tak pro ekonomiku a společnost. Všichni ti lidé, kteří nemají univerzitu kvůli penězům, mohli by vyléčit rakovinu, kdyby dostudovali?“ ptá se spoluautor Nicholas Papageorge z Johns Hopkins University.

Autoři tak zasazují tvrdou ránu zastáncům vysokého školeného na univerzitách. Podle jejich výzkumu totiž tento systém upřednostňuje bohaté nepříliš schopné před schopnějšími leč chudými.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat