Vybíráme sport pro děti. Pozor, abyste mu nezkazili lásku k pohybu

09.01.2019 | Děti a rodina

V dnešní době elektroniky a mobilů by nejeden rodič ocenil, kdyby se jeho dítě věnovalo nějaké sportovní aktivitě. Jenže kdy ho na nějaký sportovní kroužek přihlásit a jaký mu vlastně vybrat?

Motivace je začátek úspěchu

Pravidelný pohyb by měl být nedílnou součástí života nejen dětí, ale i dospělých. Nejvhodnějším způsobem, jak naučit své ratolesti lásce ke sportu, je jít jim příkladem. Pořádejte výlety, zahrajte si na zahradě fotbal nebo badminton, choďte pravidelně plavat. Jedině tak naučíte své dítě obratnosti a disciplíně. Navíc tím předcházíte potížím s dětskou obezitou.

Kdy začít?

Se sportováním by děti mely začít prakticky ihned po narození. Jistě ne ve smyslu opravdových sportovních aktivit, ale motivovat miminko k pohybu a rozvíjet jeho obratnost je základem celé snahy. Učte je chodit, běhat, chytat, házet, kopat do míče a zvládat prolézačky. V době prvních let dítěte se pasujte do role trenéra. Nenechte však veškeré úsilí na dítěti samotném. Zapojujte se do veškerých aktivit společně.

Čas na kroužek

Děti jsou schopny samostatně sportovat zhruba od tří let. V tom věku je také ideální doba pro zařazení do sportovního oddílu. Pro malé děti je nejvhodnější kroužek, který kombinuje více sportovních aktivit najednou a není postaven na konkrétním pohybovém základu. Tanečky, pohybové hry a kombinace jednoduché gymnastiky a atletiky je ideální.

Kam dál?

Když dítě odroste, snaží se je rodiče nasměrovat k určitému sportu. Výběr většinou podléhá místu bydliště a dostupným možnostem v okolí, ale také často vybírají podle toho, co baví je samotné. Ať už je důvod výběru jakýkoliv, rozhodně byste neměli vybírat bez dítěte. Mělo by dostat možnost věnovat se tomu, co ho baví.

Samozřejmě je také důležité zohlednit schopnosti dítěte. Pokud nedokáže stát na jedné noze déle jak tři vteřiny, při kotrmelcích je nebezpečné svému okolí, gymnastika asi nebude šťastná volba. Naproti tomu, pokud je vysoké nebo rychle běhá, možná by bylo dobré přemýšlet o basketbalu, fotbalu, házené nebo atletice. Nesnažte se ale zapojovat dítě do kroužků, ve kterých svými schopnostmi nebude daleko dosahovat schopností jiných dětí, spíše podpořte rozvíjení toho, na co talent skutečně má.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat