Dívky vstupují do puberty dříve kvůli chemii v líčidlech a kosmetice

Matky a babičky dnešních náctiletých pamatují doby, kdy nosit make-up na základní škole bylo nemyslitelné. Dívky čekaly minimálně do patnácti, než si mohly dovolit první lehké líčení či používat parfém. Jenže dnes už se chtějí malovat doslova holčičky na prvním stupni. A rodiče, kteří jim make-up, rtěnky, laky na nehty a jiné kosmetické včetně deodorantů a parfému dovolí, jim poškozují zdraví. Chemické sloučeniny v těchto výrobcích totiž startují pubertu u dívek o mnoho měsíců dříve. A to znamená třeba celoživotně vyšší riziko rakoviny prsu.

Ftaláty, parabeny a fenoly jsou látky, které používá kosmetický průmysl při výrobě líčidel, krémů, šamponů, parfémů a dalších přípravků. Když se dostanou do těla malé dívky, začnou v ní fungovat podobně jako pohlavní hormony. A odstartují předčasnou pubertu.

A problém představuje také líčení v těhotenství. Matky, které používají v době gravidity make-up a kosmetiku obsahující ftaláty, parabeny a fenoly, plodí dívky, u nichž začíná puberta minimálně o měsíc dříve než u jejích vrstevnic. Ftaláty jsou obsaženy především v parfémech, deodorantech a mýdlech. Parabeny konzervují krémy, make-up či rtěnky. Fenoly jsou obsaženy téměř ve všem od rtěnky po pleťové mléko.

„Máme důkazy, že některé široce užívané chemické látky v přípravcích osobní hygieny a kosmetiky souvisejí s předčasným nástupem puberty u dívek,“ tvrdí doktorka Kim Harley z University of California.

U chlapců pozor na stres

Ovšem nejen chemikálie mohou předčasný nástup dospívání zavinit. Výzkum z Austrálie se zaměřil na vztah puberty a stresu. A výsledky přinesly nejedno překvapení. Stresové hormony skutečně vyvolávají u dětí předčasnou pubertu. Australští vědci prokázali, že u dětí z chudých a problematických rodin dochází k výrazně časnějšímu nástupu puberty. Chlapci jsou přitom dvakrát ohroženější než dívky.

Předčasné pohlavní zrání u dívek je krom stresových hormonů vyvoláváno také obezitou. V tuku se tvoří ženské pohlavní hormony a ty nastartují předčasnou pubertu. U chlapců vede k předčasnému zrání nadměrná fyzická dřina, nadměrné posilování a také vliv stresových hormonů. To vše totiž souvisí s nadměrnou produkcí testosteronu, který nastartuje chlapeckou pubertu.

Vědci z Murdochova institutu pro výzkum dětí v Melbourne sledovali 3 700 dětí ve věku osm až jedenáct let. Všímali si u nich věku, kdy nastoupí do puberty – rozvoj prsů, růst pubického ochlupení, menstruaci, akné, růst svalů, zvětšení penisu a varlat. Vztáhli to k výši příjmů, vzdělání a zaměstnanosti jejich rodičů. A vyšel jasný vztah. Čím nižší příjmy měla rodina, čím častěji byli rodiče nezaměstnaní a měli nižší vzdělání, tím dříve jejich dítě vstoupilo do puberty. U chlapců to platilo navíc více než u dívek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat