Silvestr a přípitky. Jak je to s alkoholem v období kojení

31.12.2018 | Děti a rodina

Vstup do nového roku je ve většině rodin spojen s oslavami, hostinami a přípitky. Právě novoroční přípitek je tradice, bez které si to mnozí z nás neumí představit, jenže jak je to v případě, pokud ještě kojíte? Opravdu si tu skleničku musíte odpustit?

Množství je individuální

Lékaři se otázkou, jaké množství požitého alkoholu se přenáší do mateřského mléka, zabývají už dlouho. Odpověď je však složitější. Záleží totiž na tom, jaký druh alkoholu pijete, zda mezitím něco jíte, kolik vážíte, ale také na rychlosti vašeho metabolismu a rychlosti, jakou alkoholický nápoj pijete.

Jednoduše řečeno, pokud popíjí žena, která má nějaké to kilo navíc, v průběhu pití alkoholu dostatečně jí a nepije příliš rychle, sníží se tím množství alkoholu v krvi, a také v mateřském mléce.

Pokud si však několik sklenic alkoholu dopřeje žena, která je drobná a štíhlá, která za celou dobu nesní ani jednohubku, bude míra alkoholu v mléce mnohem vyšší. Na to je třeba myslet, pokud už si nějaký alkohol dopřejete.

Je lepší si to naplánovat

Škodlivost alkoholu pro kojené dítě nebyla prokázána, pokud jde o sklenici vína nebo slabšího alkoholu v průběhu 24 hodin. V samotném mléce se alkohol objeví zhruba po půl hodině po požití. Pokud však v průběhu konzumace jíte, doba se může prodloužit až na hodinu a půl.

Pokud se však chcete účastnit nějaké oslavy nebo máte jen obavu, aby vaše miminko po novoročním přípitku nebylo nějak poznamenáno, je lepší pár dávek mléka předem odstříkat a uchovat v lednici.

Na pitky zapomeňte

Jedna nebo dvě skleničky vína nejsou problém, ale rozhodně nespoléhejte na to, že po bujaré noci miminko v pohodě nakojíte. Alkohol v mléce totiž klesá podobně rychle, jako v krvi a rozhodně neplatí, že první mléko odsajete a nadále již můžete kojit, jak si mnozí myslí. V takovém případě byste mohli dítěti velmi uškodit. Zejména novorozenec, který nemá ještě dostatečně vyvinutá játra, je velice choulostivý na jakékoli množství alkoholu v mléce.

Že alkohol podporuje tvorbu mléka? Omyl!

Velmi často se setkáváme s mýtem, že pivo nebo víno zvyšuje tvorbu mléka. Ve skutečnosti je tomu ale právě naopak. Alkoholické nápoje vaše tělo dehydratují, tím pádem nemáte dostatek tekutin pro tvorbu mateřského mléka. Také snižují produkci hormonu oxytocinu, který spouští proces kojení.

Na zdraví!

Sečteno, podtrženo, připít si rozhodně můžete, ovšem vyhýbejte se silnému alkoholu a omezte se na jednu, maximálně dvě skleničky. Hodně jezte a dejte si mezi pitím a kojením dostatečný odstup nebo nakojte miminko ještě předtím, než začnete pít. Všeho s mírou. Jde především o zdraví vašeho dítěte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat