Diabetes postihuje stále více dětí

17.02.2021 | Děti a rodina

Diabetes dávno není chorobou, se kterou se setkáváme pouze u lidí staršího věku. Postihuje i dětské pacienty a nemoc je stále více rozšířená. Mnohdy ji ale v dětech vypěstujeme vlastním přičiněním. A dnešní doba bez možností sportovat a omezeného pohybu venku této diagnóze velice nahrává.

Nedostatek pohybu a špatná strava

Děti dnes často jen sedí u počítačů, chybí jim pohyb, navíc se velmi špatně stravují. Jejich strava je nevyvážená, nepravidelná a mnohdy obsahuje více sladkostí a sladkých nápojů, než je vhodné. Rodiče jim místo svačiny dají kapesné, za které si děti ve školních bufetech kupují další nezdravé potraviny. Když se k tomu přidá fakt, že dítě trpí nadváhou, je téměř jisté, že dítě bude mít s tímto onemocněním dříve či později problém.

Sladkosti ano, ale…

Lékaři upozorňují, že nejhorší, co může dítě odsoudit k životu s diabetem, je konzumace levných cukrovinek, zejména těch, které obsahují takzvané transmastné kyseliny, tedy levné náhražky tuků. Tyto cukrovinky dítě nasytí jen na malý okamžik a za chvilku má dítě opět hlad. Nejčastěji ho však zažene další podobnou potravinou. Pokud ale dítě jí sladkosti často, zaplaví organismus tak, že slinivka nestačí vyrobit tolik inzulinu, aby vyrovnal hladinu cukru v krvi a následkem toho je vznik diabetu.

Pokud dítě dostává sladkosti, měly by být kvalitní. Kousek čokolády s vysokým podílem kakaa a kvalitními tuky jistě neuškodí, ale barevné cukrovinky se spoustou „éček“ nebo laciné oplatky jejich zdraví neprospějí.

Dědičnost

Vznik cukrovky však nemusí souviset pouze s nesprávnou životosprávou. Také dědičnost je velkým rizikovým faktorem. Jakmile jednou v rodině diabetes je, je tu velká pravděpodobnost, že jej dostanou i potomci. Pokud ale víte, že někdo ve vaší rodině diabetes má, je rozhodně vhodné dbát na správnou stravu a vést dítě ke sportu.

Příznaky

Příznaky diabetu nebývají zrovna skryté. Dítě je většinou obézní, je velmi žíznivé, často kvůli žízni vstává v noci. Může mít potíže s pomočováním, někdy se po jeho nástupu objeví rychlý úbytek váhy a celkové chřadnutí. Bohužel, pokud se na cukrovku přijde v této fázi, postižený se pak musí ve většině případů hlídat až do konce života.

Jak se diabetu vyhnout?

Ideální je kombinace pravidelného pohybu a kvalitního a pestrého jídelníčku. Strava by měla být bohatá na bílkoviny, a neměla by obsahovat příliš nekvalitních tuků a smaženého jídla. Je vhodné konzumovat ryby a bílé maso. Naopak není vhodné do jídelníčku zařazovat příliš hovězího nebo vepřového masa. Důležitý je také kvalitní a pravidelný spánek.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat