Odpustit příbuzným? Čím dříve tím lépe

Spory mezi příbuznými najdete snad v každé rodině. Někdy se záhy urovnají, jindy se vlečou celá léta a stává se, že spolu lidé roky nepromluví a navzájem si ubližují. Ať už jsou příčiny sporu jakékoli, vyplatí se vyřešit je a odpustit si co nejdříve.

Je zvláštní, že spoustě cizích lidí dokážeme prohřešky odpustit mávnutím ruky, ale když jde o rodinné příslušníky, dokážeme být (a oni rovněž) až neuvěřitelně zatvrzelí.

Odpustit křivdy je vždy těžké, ale rozhodně se to vyplatí. V rodině zvlášť. Mimo jiné i proto, že…

… prospějete svému zdraví.

Je to tak – možná by vás takový důvod nenapadl a nejspíš nepatří ani k těm nejdůležitějším (i když…), ale pravdou je, že napjaté vztahy, křivdy a hádky v rodině zdraví dvakrát neprospívají (a obvykle nás zasahují a trápí nejvíce). Dokonce v jejich důsledku můžeme zemřít dříve, než kdyby byly rodinné vztahy harmonické. Kromě pošramoceného psychického zdraví (deprese, úzkosti apod.) si totiž můžeme zadělat na nemoci těla, mimo jiné vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, problémy se zažíváním, oslabení imunitního systému, chronickou bolest, nespavost a jiné.

… děti potřebují pozitivní rodinný model.

Když už nenacházíte příliš síly odpustit příbuzným kvůli sobě, vezměte ohled na děti. Jaký náhled na rodinu si asi přenesou do dospělosti, budou-li vyrůstat v hádkách mezi rodiči a prarodiči, rodiči a tetami se strýci…? Takové dětství se může negativně podepsat na jejich budoucí schopnosti tvořit funkční vztahy, ale také na jejich zdraví. A to žádný rodič nechce.

… odpouštět je osobnostní krok kupředu.

Schopnost vyřešit problémy a odpustit křivdy vyžaduje silný charakter. Lidé, kteří umějí odpouštět, jsou ve společnosti ceněni a obdivováni. I vaše rodina jistě ocení, že jste byli schopni hodit za hlavu negativní emoce a učinit první krok k nápravě složitých vztahů.

… každá mince má dvě strany.

Z nějakého – pro vás naprosto legitimního – důvodu se cítíte ukřivděni. Zamysleli jste se někdy, proč se cítí stejně i druhá strana? Co když má také pocit, že jí bylo ublíženo, ačkoli z vašeho pohledu je něco takového zhola nemožné? Zkuste se na událost, jež vyvolala ve vaší rodině takové napětí a nepřátelství, zadívat nezúčastněně a z pohledu „toho druhého“. Možná vám to pomůže celou věc urovnat.

… život je příliš krátký.

Na světě není nic důležitějšího než rodina. Opravdu si můžete dovolit zanevřít do konce svého života na některého (některé) z jejích členů? Co když už nikdy nebudete mít možnost vše napravit a vyříkat si, co se vlastně tehdy mezi vámi stalo? Zkuste se zamyslet i nad těmito otázkami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat