Kapesné dětem by mělo mít svá pravidla

16.04.2021 | Děti a rodina

Dáváte svým dětem kapesné a nejste si jistí, zda je to správný přístup? Nebo vám nesedí částka, kterou vaše dítě dostává? I když se vám možná zdá příděl kapesného jako podporování marnotratnosti, ve vývoji dětí má svůj velký význam. Jedině tak děti naučíme spořivosti a hodnotě peněz. Otázkou zůstává, jaká výše je adekvátní a v jakém věku kapesné zavést.

Jaká výše je adekvátní?

Výše kapesného se odvíjí jednak od finanční situace rodičů, ale také trochu záleží na místě, ve kterém žijete. Děti ve městě, kde mají více možností navštěvovat placené herny, obchody, kina a jiná lákadla, ale také například dojíždí za kamarády hromadnou dopravou, budou potřebovat kapesné o něco vyšší než děti, které žijí na vesnicích s jedním malým obchodem.

Dětem na prvním stupni základní školy bohatě postačí 30–60 korun na týden. Na druhém stupni se průměrná výše kapesného pohybuje od 300–600 korun na měsíc. Středoškolák si průměrně vystačí s pěti sty až osmi sty korunami na měsíc.

Mluvíme však o penězích pro osobní potřebu, nikoli o kompletních financích, které je dítěti nutno navýšit, pakliže si například samo platí obědy, telefon, dopravu do školy apod.

Kdy už je čas?

S vyplácením kapesného je nejlepší začít s nástupem povinné školní docházky. Jednak jim pomůžete pochopit sčítání a odčítání, ale také jim dáte jistou zodpovědnost, která k tomuto věku samozřejmě patří, nejen v ohledu financí.

Nebuďte sponzor

Pravidelné kapesné pomáhá dítěti naučit se hospodařit. Musí si uvědomit, že pokud utratí peníze najednou, několik následujících dnů nebo týdnů si bude muset vše odepřít. Pokud bude něco potřebovat a budou mu chybět finance, může vás požádat o další, tím se naučí pochopit systém půjčky. Nikdy byste dítěti neměli sponzorovat jeho marnotratnost, že nevyjde s penězi, se stát může. Veďte ho ale k vědomí, že vám bude muset z příštího kapesného půjčku splatit.

Naučte ho zodpovědnosti

Zhruba v období nástupu na druhý stupeň je vhodné přenechat dítěti zodpovědnost v placení školních obědů, kupování legitimace atd. V tu chvíli mu zvyšte i měsíční kapesné. Dítě se tak naučí, že má k dispozici větší obnos peněz, nesmí jej však utratit celý a musí mít nutnou rezervu na tyto výdaje.

Motivujte

Naučit dítě spořivosti nemusí být nemožné. Vcelku dobře funguje systém, kdy si dítě naspoří polovinu peněz na něco, po čem touží a vy mu zbývající část doplatíte. Můžete mu nabídnout přivýdělek za výpomoc, ale nikdy by se neměla činnost vztahovat na domácí práce. Za ty by dítě odměňováno být nemělo, jelikož jsou samozřejmé. Přivydělat si může například umytím auta, zrytím záhonů, pomocí u sousedů, starší děti mohou na brigádu.

Nezapomínejte

Stanovte si datum výplaty kapesného a dodržujte ho. Často se stává, že rodič na výplatu zapomene, dítěti je hloupé si o peníze říct a zůstane tak bez financí. Dobrým pomocníkem může být založení bankovního účtu, na který dítěti budete pravidelnou částku zasílat. Kromě toho, že lze pomocí trvalého příkazu eliminovat případné zapomenutí, se dítě naučí ovládat systém internetového bankovnictví, což pro něj bude v dospělosti přínosné.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat