Poprvé samo do školy má svůj čas

10.06.2021 | Děti a rodina

Každé ráno se školákem je pro rodiče náročné. Pokud se k tomu přidá ještě doprovod do školy, stává se z rána někdy nutný horor. Mnoho rodičů si ale není jisto, zda je samostatná cesta do školy v případě právě jejich dítěte bezpečná. Jak na cesty bez doprovodu dítě připravit a kdy je nejvhodnější doba?

Věk nehraje roli

Mnoho dětí je schopno docházet do školy samostatně už od první třídy. Proč tedy některé z nich rodiče doprovázejí i na druhém stupni? Vše závisí na výchově a schopnostech samotného dítěte. Od dob docházky do mateřské školky byste měli začít s přípravou dítěte na jeho samostatné cesty do školy.

Pokud mu vštípíte správné návyky už v útlém věku, nebude mít se samostatní v pozdějším věku žádný problém. Ten nastává v případě, že dítě po letech vaší ochrany takzvaně „hodíte do vody“.

„Veď mě!“

Pokud své dítě doprovázíte do školky, naučte ho, jak se po cestě chovat. Nesnažte se být vůdcem a přenechte tuto roli dítěti. Vysvětlete mu, proč je potřeba se na přechodech rozhlížet, jak se v určitých situacích zachovat a naučte ho poznávat důležité součásti vaší cesty, například čísla autobusů nebo jména stanic.

Nechte dítě každý den, aby vás vedlo a opravujte ho jen tehdy, pokud se splete. „Podívej, jede autobus. Poznáš, jestli je to ten správný, který nás doveze na místo?“ Trénujte jejich soustředění při poslechu zastávek a také jim svěřte nějaký předmět, který budou stále nosit při sobě a nesmí na něj zapomenout. Tuto schopnost oceníte, až jim později předáte jejich první klíče od domu.

Už je čas…

Pokud dojdete k názoru, že přišel ten správný okamžik, aby dítě šlo do školy samo, nenechávejte tento moment náhodě a vydejte se v jeho stopách. Dohodněte se třeba s tatínkem, že počká u školy a dohlédne na to, že dítě v pořádku dorazilo. Pokud tuto možnost nemáte, klidně první dny choďte za školákem tak, aby vás neviděl, ale vy jste měli jistotu, že je v bezpečí a chová se tak, jak jste ho naučili.

Nebraňte se koupi mobilního telefonu. Doporučujeme spíše obyčejný bez mnoha funkcí, které dítě lákají k jeho neustálému používání a vybíjení baterie. Lze také dítěti pořídit chytré GPS hodinky, které vám pošlou zprávu, pokud bude něco v nepořádku a pomocí aplikace upřesní polohu dítěte.

Co je ale nejdůležitější, je mít v dítě důvěru. Divili byste se, jak dokážou být děti zodpovědné a opatrné, když vás nemají za zády. Vnímají velice dobře, že vedle sebe nemají jistotu v podobě rodiče a i ty nejroztržitější jedinci vás dovedou příjemně překvapit.

Zdroj: www.verywellfamily.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat