Nemá vaše dítě o svém budoucím povolání jasno. Pomozte mu s výběrem správné školy i kurzů

Výběr správné školy a oboru je základním kamenem k dosažení úspěšného dokončení studia vašeho dítěte. Studium by mělo dítě nejen zajímat a bavit, především by mu ale mělo být platné v následném uplatnění na pracovním trhu. Jenže co když se vaše představy o studiu neztotožňují? Naštěstí je v dnešní době mnoho možností, které dávají šanci vyřešit situaci kompromisem.

Širší spektrum uplatnění

V rodinách dospívajících studentů často dochází k nepříjemným střetům, jakmile se začne řešit výběr střední školy. Rodiče by své děti rádi v budoucnosti viděli na vysokých pozicích s dobrým platovým ohodnocením, v pohodlných kancelářích, jenže dítě přijde s tím, že by rádo studovalo na zahradníka nebo kadeřnici. Ostatně, proč jim to nedovolit? Zásadní je myslet v takových situacích na zadní vrátka.

Dnes je mnoho pracovních oborů, které již nevyžadují studium konkrétní školy, a postačí jen rekvalifikační kurz, který je možné absolvovat zvlášť. Je tedy možné, aby dítě získalo středoškolské vzdělání například na gymnáziu a k tomu dosáhlo konkrétní požadované kvalifikace v některém z dostupných kurzů. V případě, že se nebude chtít v budoucnu živit tím, co si vybralo původně, bude se mu standardní střední škola hodit více. Stejně tak by bylo vhodné využít možnosti maturitní nástavby, vybere-li si dítě nakonec školu s konkrétním zaměřením.

Vysoké nároky

Ačkoli máte o studiu a následném povolání vašeho dítěte třeba zcela jiné představy, než začnete dítě přemlouvat, aby si své rozhodnutí rozmyslelo, zvažte veškeré atributy, které jsou s výběrem správného oboru spojeny. Nezřídka se stává, že rodič klade na své dítě přehnané nároky a přihlásí jej na školu, kterou dítě není schopné zvládnout, jelikož pro ni nemá studijní předpoklad.

Dobrým ukazatelem při výběru správné školy může být rozřazovací test, který děti na základních školách často dostávají, nebo názor třídního učitele či výchovného poradce školy, kterou dítě dosud navštěvuje.

Zájem dítěte je na prvním místě

Ať už se vám rozhodnutí potomka o své budoucnosti líbí nebo ne, jeho výběr a vlastní zájem je vždy na prvním místě. Zájem o konkrétní obor je polovinou úspěchu k dokončení studia a na to je třeba myslet především. Dalším faktorem pro správný výběr školy je uplatnění na trhu. V dnešní době narůstá poptávka především po řemeslech, které jsou z důvodu nedostatku kvalifikovaných pracovníků velmi dobře hodnoceny. Je-li dítě trochu zručné a nemá o své budoucnosti ještě zcela jasnou představu, může zkusit štěstí právě v některých z řemeslných oborů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat